Nieuwe trend: vleesvervangers die niet op vlees lijken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe trend: vleesver­van­gers die niet op vlees lijken

  • 19 september 2024

De Nederlandse markt voor vleesvervangers ondergaat een belangrijke verschuiving. Plantaardige producten die niet proberen op vlees te lijken, winnen aan populariteit. Deze trend, bekend als ‘Plant Forward’, past beter bij de veranderende voorkeuren van consumenten. Uit een recent onderzoek van adviesbureau Griffith Foods blijkt dat consumenten steeds meer aandacht besteden aan de ingrediënten en bewerkingsgraad van hun voeding. Dit geeft een boost aan producten die hun plantaardige oorsprong niet verbergen.

In plaats van vlees te imiteren, omarmen nieuwe vleesvervangers de smaak en textuur van plantaardige ingrediënten. Bedrijven zoals Beyond Meat en Vivera zetten volop in op deze strategie. Beyond Meat lanceerde eind juli bijvoorbeeld plantaardige worstjes op basis van linzen, spinazie en paprika. Deze producten zijn vergelijkbaar met de bonen- en bietenburgers die we een decennium geleden zagen. Vivera, een bekende speler in de Nederlandse markt, kondigde aan met een vergelijkbare lijn te komen.

Vraag naar pure producten

Het ‘clean label’ blijkt cruciaal voor consumenten. Volgens Griffith Foods vermijdt 79% van de Europese consumenten kunstmatige ingrediënten. Dit is vooral van belang voor vegetariërs, veganisten en strenge flexitariërs, die vaak twee dagen of minder vlees eten. Deze groep lijkt meer interesse te hebben in producten zonder vlees-look, terwijl de meer traditionele flexitariërs minder betrokken zijn. Met hun nieuwe Plant Forward-aanbod hopen bedrijven deze bewuste consumentengroep aan te spreken.

Stijgende populariteit

De opmars van deze categorie is duidelijk zichtbaar in de cijfers. In 2023 bestond 18% van de vleesvervangers uit Plant Forward-producten. Terwijl deze groep vorig jaar met 6,5% groeide, daalde de vraag naar producten die vlees imiteren met 6,3%. De toekomst van vleesvervangers lijkt steeds meer in de richting te gaan van plantaardige producten die hun eigen karakter benadrukken.

Foodbusiness.nl

Bron: Foodbusiness.nl