Ultrabewerkt voedsel ligt al een tijd onder vuur, vooral vanwege de mogelijke negatieve effecten op onze gezondheid. Maar wat vindt de Nederlandse consument er eigenlijk van? Uit een recent onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research en HAS Green Academy onder 463 mensen blijkt dat de meningen verdeeld zijn, hoewel de meeste mensen een neutrale houding aannemen. Elf van hen werden dieper bevraagd in interviews, wat interessante inzichten opleverde.
Uit het onderzoek blijkt dat 51% van de respondenten een neutrale houding heeft ten opzichte van ultrabewerkt voedsel, terwijl 26% negatief is en 23% positief. Consumenten die werkzaam zijn in de voedingssector, zoals koks of voedingsdeskundigen, blijken vaker een positieve kijk te hebben op ultrabewerkt voedsel. Dit suggereert dat meer kennis over voeding zorgt voor een positievere blik. Toch denkt 70% van alle ondervraagden dat ultrabewerkt voedsel slecht is voor de gezondheid. Wat opvallend is: zelfs als mensen een negatieve mening hebben, beïnvloedt dat niet altijd hun keuzes in de supermarkt.
Wanneer Nederlanders aan ultrabewerkt voedsel denken, komen woorden zoals 'additieven', 'kunstmatig' en 'niet vers' naar voren. Mensen met een negatieve houding denken vooral aan ongezondheid en kunstmatigheid, terwijl de positieve groep juist het gemak, de veiligheid en langere houdbaarheid waardeert. Deze tweedeling laat zien hoe verschillend consumenten over hetzelfde product kunnen denken, vaak afhankelijk van hun kennis over voeding.
Hoewel veel mensen ultrabewerkt voedsel associëren met negatieve gezondheidseffecten, zegt 60% van de respondenten meer informatie te willen over dit onderwerp. Vooral mensen met een negatieve houding vragen om duidelijke en toegankelijke informatie, bij voorkeur vanuit een betrouwbare, centrale bron. De meeste consumenten vinden dat er nu te veel onduidelijke en verspreide informatie is, wat het lastig maakt om goed geïnformeerde keuzes te maken.
Bron: Science Direct