Nieuwe methode inactiveert ziekteverwekkers op voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe methode inactiveert ziektever­wekkers op voedsel

  • 26 augustus 2022

Een op licht gebaseerde techniek om voedsel te ontsmetten heeft met succes meerdere schadelijke ziekteverwekkers geëlimineerd in een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van Penn State.

De techniek blijkt een veelbelovend effectief alternatief te zijn voor de chemische, warmte- en watergebaseerde antimicrobiële technologieën die gewoonlijk in de voedingsindustrie worden gebruikt - en zou meer algemeen kunnen worden toegepast in ontsmette omgevingen zoals ziekenhuizen, waterzuiveringsinstallaties en farmaceutische fabrieken, aldus de onderzoekers. Ondanks technologische verbeteringen en strengere regelgeving blijft voedselverontreiniging een wereldwijd probleem met grote gevolgen voor de volksgezondheid.

De studie, onlangs gepubliceerd in het Journal of Food Engineering, toonde aan dat gerichte pulsen van breed-spectrum licht een kiemdodende reactie tot stand brachten bij E. coli, Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Aspergillus niger sporen en Penicillium roqueforti sporen. In de studie werden ook het spectrum en de energiekarakteristieken van gepulseerd licht gedefinieerd en werd vastgesteld dat ultraviolette straling een belangrijke rol speelde in het proces.

In de afgelopen twee decennia heeft het laboratorium de techniek toegepast op een reeks voedingsmiddelen, waaronder fruit, zaden, granen, kaas, melk, appelsap en meerdere pluimveeproducten. Het team heeft zelfs productieomstandigheden nagebootst om de technologie op eieren te testen, met behulp van een transportband die is ontworpen om het proces in een industriële omgeving te testen, met de xenonflitslampen die zijn ontworpen om op commerciële schaal te werken.

Het team hoopt dat deze technologie zo snel mogelijk door de voedingsindustrie zal worden overgenomen, omdat het de consumptie van voedsel veiliger kan maken.

De techniek van het team is ontworpen om te worden ingezet op een voedseltransportband, waar lichtpulsen worden afgegeven op het product terwijl het passeert. De behandeling levert een hogere intensiteit van licht, omdat het gepulseerd is, wat resulteert in een grotere microbiële reductie in een kortere periode dan conventionele UV-lichtbehandeling.

Psu.edu

Bron: Penn State