Nieuwe machines, nieuwe markt voor Telson
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe machines, nieuwe markt voor Telson

  • 01 mei 2018
  • Door: Hans Reichart

Innovatieve technologie, verbeterde duurzaamheid en kwaliteit geven de markt voor verse Hollandse garnalen een impuls. In het verhaal van de garnaal draait het om pelmachines, MSC-certificering en vernieuwing.

Aan de haven van het Groningse Lauwersoog staat het nieuwe gebouw dat de ondernemingen Telson en Kant huisvest, 100 meter van de Waddenzee, 400 meter van de visafslag. De beide bedrijven zijn nauw verbonden. De Noordzeegarnalen die Kant pelt, worden door Telson verpakt en gedistribueerd. Kant, geleid door drie broers, heeft een pelmachine voor garnalen ontworpen en gebouwd, en aan het werk gezet in het garnalenpelbedrijf. Rob Pikkert, oprichter en eigenaar van Telson, bewondert de volharding van de broers. “Zij zetten door, ook toen een eerste poging tot een faillissement leidde. De pelmachine was hun plan B: zij organiseerden, tot het pelverbod, het thuispellen.” Hij heeft het allemaal meegemaakt, als veteraan in de branche.

Pelverbod

Rob begon 40 jaar geleden als kwaliteitsmedewerker bij Heiploeg, vers van het mbo. Hij bleef er 30 jaar. Bij Heiploeg was hij ook betrokken bij de export van het pellen naar het Oostblok en later naar Marokko, nadat in 1984 het thuispellen verboden werd. “Nederlanders wilden niet buitenshuis pellen, in Polen was men er wild mee. De pelcapaciteit groeide, meer garnalen kwamen beschikbaar voor de markt en wij moesten op zoek naar nieuwe markten. Die zoektocht ging deels via de supermarkt."

Sinds kort worden de garnalen bij Telson verpakt op een complete verpakkingslijn van fabrikant MULTIVAC. "Die keuze lag voor de hand. Niet alleen vanwege de naam die MULTIVAC heeft, maar ook omdat we van oudsher een band hebben. De eerste verpakkingsmachine bij Heiploeg kwam ook van MULTIVAC en werd vlakbij het laboratorium waar ik toen werkte, geplaatst. De kwaliteitsdienst deed de bediening erbij." Toen werd het grootste deel van de garnalen verkocht in de visspeciaalzaak, waar de visboer ze in de winkel afwoog voor de klant. Inmiddels bereiken de meeste garnalen de consument in Noordwest-Europa via de supermarkt. "In korte tijd heeft Telson de kwaliteitscertificaten gehaald die supermarkten verplicht stellen, zoals BRC en IFS. Supermarkten kunnen hier op elk moment een kijkje nemen om te zien dat het hier perfect op orde is. En dat doen ze ook, geregeld onaangekondigd."

Kwaliteitsslag

Met de nieuwe verpakkingslijn van MULTIVAC maakt Telson een kwaliteitsslag. "Op de volautomatische lijn verpakken we garnalen in voorgevormde bakjes. Die zijn veel aantrekkelijker voor de winkelende consument. De bakjes zijn duurder, maar ik vind dat je niet op een dubbeltje moet kijken bij een product dat de consument per kilo 30 euro kost." Mart de Koning was als sales manager van MULTIVAC betrokken bij het project voor de nieuwe lijn, dat van eerste gesprek tot ingebruikname een jaar vroeg. 

"We voeren de kratten met gepelde garnalen in een lift, die de garnalen omhoog brengt en in een tilgoot kantelt. Deze voedt een multihead-weger die de automatisch opgezette trays met exact het juiste gewicht aan garnalen vult. De gevulde trays worden via een MULTIVAC T 800 dubbelbaans traysealer begast en gesloten, waarna ze in lijn worden gebracht om gecontroleerd te worden op metaal en gewicht. Ten slotte wordt er een boven- of onderetiket aangebracht en wordt de verpakking op een draaitafel gepresenteerd aan een medewerker die de tray in een krat of doos plaatst. De lijn is in staat om meer dan 80 trays per minuut te verwerken. Er zijn relatief weinig operators nodig. Met deze nieuwe lijn kan Telson de retail betrouwbaar voorzien van hoogwaardige producten met een uitstraling die past bij het exclusieve kwaliteitsproduct dat hun Noordzeegarnaal is.”

Duurzamer

“Telson is een relatief nieuwe en kleine speler in de garnalenmarkt”, aldus Pikkert. De grote marktpartijen zijn Klaas Puul en Heiploeg. Hij verwacht dat zij op den duur wel aan zullen komen kloppen in Lauwersoog. "Wij zijn namelijk de exclusieve verwerkers van alle garnalen die gepeld worden door de machines van Kant. Dat we de producten direct van de afslag pellen en verpakken, maakt de kwaliteit ongeëvenaard. Het sluit aan bij de wensen van de consument, die zich steeds meer bewust is van de duurzaamheid van zijn eten. De machines maken de rit van de garnalen naar Marokko overbodig, wat veel brandstof bespaart. En veel tijd uiteraard ook." 

De garnalenbranche werkt al jaren aan de verbetering van de duurzaamheid van de keten. Op 12 december kreeg de Nederlandse, Duitse en Deense garnalensector het MSC-certificaat overhandigd, dat aantoont dat de garnalenvisserij in balans is met de natuur. Pikkert ziet meer ontwikkelingen die zullen bijdragen aan de duurzaamheid van de keten. "De Economic Board van Groningen ondersteunt de ontwikkeling van de garnalenkotter 2.0: in 2019 moet de eerste kotter op waterstof varen. Mooi dat juist de garnalenvissers van Groningen als eerste afstappen van de fossiele brandstof." Wat Pikkert betreft is de toekomst de duurzame visserij en de duurzame Noordzeegarnaal, en is Telson klaar voor een centrale rol in die toekomst.

Foto: Rob Pikkert, oprichter en eigenaar van Telson

www.multivac.nl

Bron: © Van Vliet Fotografie