Nieuwe genetisch gemodificeerde aardappel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe genetisch gemodifi­ceerde aardappel

  • 06 juni 2024

Een nieuwe genetisch gemodificeerde aardappel, ontwikkeld door aardappelkweker Dave Douches van de Michigan State University, heeft een vrijstelling gekregen van de biotechnologische regelgeving in Amerika. Deze aardappel, bekend als Kal91.3, biedt diverse voordelen op het gebied van opslag en milieueffecten.

De Kal91.3-aardappel kan bij koele temperaturen worden opgeslagen zonder dat sucrose wordt omgezet in reducerende suikers zoals fructose en glucose. Dit vermindert verkleuring en karamellisatie, wat leidt tot gezondere en kwalitatief betere producten, zoals chips. Bovendien vereist deze aardappel minder gebruik van meststoffen en pesticiden, wat de milieu-impact van het teeltproces verlaagt.

Wetenschappelijke doorbraak

De ontwikkeling van de Kal91.3-aardappel begon ongeveer tien jaar geleden met onderzoek van Jiming Jiang, een professor aan de MSU. Hij ontdekte hoe het gen dat vacuolaire zuur invertase produceert, kan worden onderdrukt. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van sucrose in aardappelen bij lage temperaturen. Douches zag potentie in deze ontdekking om de suikerbalans in commerciële aardappelen te corrigeren.

Na vele experimenten tussen 2014 en 2015 ontwikkelde Douches een RNA-interferentieconstructie die het enzym in een eerder genetische aardappelvariëteit ‘Kalkaska-aardappelen’ onderdrukte. Uit tests tussen 2016 en 2023 bleek dat de Kal91.3-aardappel een goede vorm, grootte en specifieke zwaartekracht had, waardoor het een waardevol commercieel product werd.

Minder risico, meer duurzaamheid

In januari ontving Douches het bericht dat de Kal91.3-aardappel geen verhoogd risico vormt als plantenziekte in vergelijking met conventioneel gekweekte aardappelen, waardoor het wordt vrijgesteld van biotech-regelgeving. Dit betekent dat de aardappel ook met traditionele kweektechnieken had kunnen worden ontwikkeld.

Douches werkt nu samen met leiders in de Michigan aardappelindustrie om de potentiële impact van de Kal91.3-aardappel te evalueren. De opslagcapaciteit van deze aardappel kan helpen de industrie te stabiliseren met een constante aanvoer, zelfs buiten het oogstseizoen. Daarnaast kan de verminderde hoeveelheid fructose en glucose leiden tot knapperigere, gezondere en smaakvollere chips.

De Kal91.3-aardappel biedt niet alleen voordelen voor producenten en consumenten, maar ook voor het milieu. Door minder meststoffen en pesticiden te gebruiken, wordt de ecologische voetafdruk van de aardappelteelt verminderd. Bovendien kan deze aardappel beter omgaan met klimaatveranderingen en periodes van droogte, wat bijdraagt aan stabiele opbrengsten en voedselzekerheid.

Canr.msu.edu

Bron: Michigan State University