Nieuwe feiten en adviezen over recycling drankenkartons
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe feiten en adviezen over recycling dranken­kar­tons

  • 02 augustus 2024

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een nieuwe update uitgebracht van zijn factsheet over drankenkartons. Deze verpakkingen worden, net als in 2023, geclassificeerd als ‘redelijk recyclebaar’. De papiervezels uit drankenkartons kunnen over het algemeen goed worden gerecycled. De recycling van de plastic- en aluminiumcomponenten van drankenkartons bevindt zich echter nog in de ontwikkelingsfase.

Uitdagingen en vooruitgang in recycling

In Europa zijn nieuwe recyclingfabrieken opgericht om de verwerking van plastic en aluminium in drankenkartons op te schalen. Een terugkerend probleem bij de recycling van verpakkingsafval, afkomstig uit nascheiding, is de aanwezigheid van voedselresten. Deze zorgen vaak voor stankoverlast, een probleem waar de industrie actief aan werkt. De verdere ontwikkeling van recyclingtechnieken moet ervoor zorgen dat ook deze componenten van drankenkartons efficiënter kunnen worden verwerkt.

Adviezen voor beter design en nieuwe definities

Het KIDV benadrukt in de geüpdatete factsheet ook het belang van een beter design for recycling. Factoren zoals formaat, herkenbaarheid en de hoeveelheid productresten spelen hierbij een cruciale rol. Om in aanmerking te komen voor de kwalificatie ‘goed recyclebaar’ moeten drankenkartons worden beoordeeld met de recyclecheck die KIDV later dit jaar publiceert. Daarnaast wordt in de nieuwe factsheet uitgegaan van een bredere definitie van drankenkartons, zoals vastgelegd in het Besluit Beheer Verpakkingen van 2023. Hierdoor vallen nu ook bakjes en bekers die waterdicht zijn onder deze categorie, naast de traditionele drankenkartons

Bekijk de nieuwe factsheet drankenkartons.

Kidv.nl

Beeld: ©Tawan Ramtang/Shutterstock.com

Bron: Verpact