Gluten uit broodpasta mogelijk bindmiddel in vleesvervangers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gluten uit broodpasta mogelijk bindmiddel in vleesver­van­gers

  • 01 augustus 2024

Lector Lizette Oudhuis, verbonden aan Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool, richt zich op het ontwikkelen van glutenvrije broodpasta. Deze innovatie kan niet alleen een doorbraak betekenen voor glutenvrije bakkerijproducten, maar ook nieuwe mogelijkheden bieden voor de vleesvervangerindustrie.

Het doel van het project van Oudhuis is om een extra proces te creëren waarmee glutenvrije broodpasta uit retourbrood kan worden gewonnen. Deze pasta kan vervolgens worden gebruikt in glutenvrije bakkerijproducten, wat een bredere doelgroep aanspreekt. Oudhuis onderzoekt daarnaast hoe de overgebleven gluten uit dit proces kunnen worden ingezet. Een veelbelovende toepassing is het gebruik van deze gluten als bindmiddel in plantaardige vleesvervangers. Dit zou niet alleen de duurzaamheid verhogen door reststromen te benutten, maar ook de textuur van vleesvervangers kunnen verbeteren.

Samenwerking tussen onderwijs en industrie

Het project wordt mogelijk gemaakt door de intensieve samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen en de industrie. Onderzoekers, docenten en studenten van Van Hall Larenstein, Hanzehogeschool, NHL Stenden, Aeres MBO Leeuwarden en het Bakery Sweets Center werken gezamenlijk aan deze innovatieve ontwikkeling. Het project heeft een belangrijke financiële impuls gekregen van de Universiteit van het Noorden, die op 7 december 2023 een cheque van 75.000 euro overhandigde ter ondersteuning van het onderzoek naar glutenvrij retourbrood. Deze samenwerking onderstreept het belang van innovatie en duurzaamheid in de Nederlandse voedingsindustrie.

Bakerysweetscenter.nl

Bron: Food & Agribusiness