Nieuwe EU-regels om voedselverspilling te verminderen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe EU-regels om voedselver­spilling te verminderen

  • 16 februari 2024

De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen aangenomen om de circulaire economie te ondersteunen door verspilling van voedsel aan te pakken. Op woensdag 14 februari stemden leden van de Commissie Milieu van het Europees Parlement unaniem voor de herziening van de Richtlijn inzake afvalstoffen, met als doel verspilling beter te voorkomen en te verminderen in de hele Europese Unie.

EP-leden hebben ingestemd met aanzienlijk ambitieuzere doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling. Ze streven naar een minimale vermindering van 20% in de voedselverwerkende industrie en -fabricage, en 40% per hoofd van de bevolking in de detailhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens tegen 2030. Dit markeert een significante toename ten opzichte van eerdere doelen. Bovendien wordt de evaluatie van nog hogere doelen voor 2035 geëist, met minstens 30% en respectievelijk 50%.

Volgende stappen

Het volledige Europees Parlement zal tijdens de plenaire vergadering van maart 2024 over het standpunt stemmen. Na de Europese verkiezingen in juni zal het nieuwe Parlement het dossier verder behandelen.

Achtergrond

Elk jaar wordt in de EU 60 miljoen ton voedselafval gegenereerd. Met deze nieuwe maatregelen is de EU vastberaden om voedselverspilling aan te pakken en een duurzamere voedselproductie en consumptie te bevorderen.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement