Nieuw platform verbetert Europese samenwerking voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuw platform verbetert Europese samenwerking voedselvei­ligheid

  • 05 maart 2021

Klimaatneutraal produceren, voedselkringlopen sluiten: in de verandering naar een circulaire economie zijn nieuwe afspraken, wetgeving en risicobeoordelingen nodig om voedselveiligheid te waarborgen. Soms faalt het huidige Europese systeem van voedselveiligheid bij deze overgang. Eén van de redenen dat het wel eens mis gaat, is niet genoeg communicatie tussen de wetenschap, politiek en maatschappij. Voedselveiligheid heeft topprioriteit bij de Europese Commissie, maar de samenwerking tussen de EU-landen kan beter en is een cruciaal aspect voor het succes van een nieuw, veilig voedselsysteem. Om incidenten te voorkomen en de transitie naar een duurzamer voedselsysteem veilig te laten verlopen, is een nieuw, Europees platform in het leven geroepen: FoodSafety4EU.

Wageningen University & Research wordt onderdeel van het door de Europese Unie gefinancierde platform FoodSafety4EU, samen met 22 andere onderzoeksinstituten en 44 stakeholders, zoals voedsel- en warenautoriteiten, consumentenbonden en researchcentra.

Problemen snel in kaart brengen en onderzoek vlot opstarten

Op het platform moeten onderzoekers, beleidsmakers, industrie en consumenten elkaar makkelijk vinden, om problemen met voedselveiligheid snel in kaart te brengen en onderzoek vlot op te starten. “Inspectiediensten kunnen op het platform snel in contact worden gebracht met onderzoekers in heel Europa”, vertelt Niels van der Linden, één van de betrokken onderzoekers vanuit de WUR. “En de onderzoekers kunnen gegevens sneller met elkaar uitwisselen.” Met behulp van nieuwe digitale tools worden data en wetenschappelijke bronnen makkelijk toegankelijk op het platform. 

Maximale Europese samenwerking

De doelen van FoodSafety4EU zijn veilige producten en voeding, synchronisatie van de strategieën hierover en signalen uit de maatschappij sneller en transparanter oppakken. FoodSafety4EU wordt een netwerk waarin wordt gefocust op maximale Europese samenwerking met input vanuit de maatschappij. Waarop beleid en besluit tot het financieren van projecten wordt gebaseerd. Verwacht wordt dat in drie jaar tijd het netwerk uitgroeit tot een operationeel en blijvend forum.

wur.nl
foodsafety4.eu

Bron: Wageningen University & Research