NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NEN wil ISO-werkgroep voor plant-based voeding

  • 12 juli 2021

NEN heeft een voorstel bij ISO ingediend om een nieuwe werkgroep in te richten die gaat werken aan technische definities en criteria voor plantaardige voeding. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet alleen de vraag naar plant-based maaltijden toeneemt, maar dat deze ook steeds vaker gegeten worden door consumenten die zich niet identificeren als veganist of vegetariër. Steeds meer voedingsmiddelen en dranken die de claim ‘plantaardig’ dragen, worden wereldwijd gelanceerd.

Onduidelijke term

Alhoewel er redelijke consensus bestaat dat plantaardige voeding bijvoorbeeld niet veganistisch of vegetarisch is, bestaan wettelijke definities of heldere, breed gedragen normen er nog niet voor. Het is onduidelijk voor de consument welke ingrediënten precies gebruikt worden in plantaardige voeding, waardoor het maken van een goed geïnformeerde keuze moeilijker wordt. Ook zijn er verschillende interpretaties van de term ‘plantaardig’.

Doel ontwikkeling norm

Het doel van het ISO voorstel ‘Plant-based Foods’ is om helderheid te verschaffen. De te ontwikkelen norm moet definities en technische criteria voor plantaardige voedingsmiddelen en voedsel ingrediënten vastleggen. Op basis van deze norm, kunnen partijen vervolgens bepalen of voedingsmiddelen en- ingrediënten als ‘plantaardig’ worden beschouwd. De BSI PAS 224:2020 ‘100% plant-based foods – Characteristics and composition – Code of practice’ dient als brondocument voor het voorstel.

Interesse Nederlandse belanghebbenden

NEN verwelkomt een zo breed mogelijk scala aan partijen die belang hebben bij deze ontwikkeling, zoals producenten, ontwikkelaars, NGOs en verkopende partijen. Interesse kan kenbaar gemaakt worden vóór 7 september.

[email protected]

Bron: NEN