Recordjaar voor Nederlandse Zuivel in 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlandse zuivelin­dustrie sterk gegroeid in 2022

  • 24 juli 2023

De zuivelmarkt in Nederland liet in 2022 een positieve trend zien, waarbij de melkprijzen een opgaande lijn vertoonden. Gedurende het hele jaar zette de stijging van de melkprijs door, met een recordniveau van €60 per 100 kg vanaf de tweede helft van 2022. Dit vertegenwoordigde een indrukwekkende stijging van 46% ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor het rendement voor melkveehouders sterk verbeterde, mede dankzij een daling in de kostprijs.

De melkproductie in Nederland steeg met 1,0% tot ruim 14 miljard kg in 2022. Na een daling gedurende de eerste vijf maanden van het jaar, kwam er een einde aan anderhalf jaar van afname, voornamelijk door de aantrekkelijke melkprijzen die boeren aanmoedigden om de productie weer op te voeren.

Minder melk verwerkt

In contrast daarmee verwerkte de zuivelindustrie in Nederland ongeveer 3% minder melk in 2022, met een totaal van 14,1 miljard kg. De kaasproductie daalde met 1%, waarbij Goudse kaas het grootste deel uitmaakte. De productie van consumptiemelk en -producten verminderde met 4%, mager melkpoeder met ruim 2% en niet-mager melkpoeder met maar liefst 24%, voornamelijk vanwege afnemende export.

Uitvoerwaarde toegenomen

Ondanks de lagere verwerkte hoeveelheid melk, nam de uitvoerwaarde van zuivel in 2022 toe met 32% tot bijna €10,8 miljard. Deze stijging werd niet alleen gedreven door hogere marktprijzen, maar ook door een groei in volume bij bepaalde productgroepen. Alle productgroepen droegen bij aan de toename van de uitvoerwaarde, met uitzondering van weiproducten waarbij lactose daalde.

Belangrijke importeur

Hoewel Nederland een belangrijke exporteur is van zuivel, fungeert het ook als een significante importeur van zuivel uit andere EU-lidstaten, voornamelijk uit Duitsland, België en Ierland. De invoerwaarde steeg in 2022 fors met 36% tot bijna €5,5 miljard. Het zuivelhandelsoverschot van Nederland in 2022 bedroeg €5,3 miljard, een aanzienlijke stijging van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bekijk het rapport ‘Zuivel in cijfers 2022’
Zuivelnl.org

Beeld: Syda Productions/Shutterstock.com

Bron: Zuivel NL