Nederlanders willen vleesgebruik niet minderen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlanders willen vleesgebruik niet minderen

  • 17 april 2023

Nederlandse consumenten zijn het minst bereid om hun vleesconsumptie te veranderen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Bonduelle. Van de zes onderzochte Europese landen scoort Nederland het hoogst (32%) wat betreft het aantal consumenten dat niet wil overstappen naar een ander eetpatroon. 

Duitsland en Frankrijk hebben het hoogste percentage flexitariërs, mensen die af en toe vlees eten. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Dutch Overshoot Day, waarop wordt geïllustreerd hoe het gesteld is met de vegetarische en flexitarische eetgewoonten in Europa. Er werd tevens onderzocht of mensen die dagelijks vlees eten, bereid zijn hun eetgedrag te veranderen.

Europa

Bijna een derde van de respondenten gaf aan hun vleesconsumptie niet te willen veranderen, terwijl een kleine groep (4%) hun vleesconsumptie wel wil verminderen. In Europa is bijna 20% van de respondenten minder vlees gaan eten in vergelijking met vorig jaar, voornamelijk vanwege de hoge prijzen. De groep die volledig vegetarisch of veganistisch is, is momenteel klein (3%) en doet dit vooral om ethische redenen. Bijna 1 op de 3 is flexitarisch en eet af en toe vlees, dit gebeurt vooral vanwege gezondheidsoverwegingen. 20% eet het hele jaar door flexitarisch, omdat dit volgens hen beter is voor het milieu en de gezondheid.

Volgens Lianne Hanenberg, Marketing Director bij Bonduelle Northern Europe, maakt het feit dat Nederland het laagst scoort op het gebied van het veranderen van de vleesconsumptie de noodzaak om consumenten te helpen met receptinspiratie en productoplossingen alleen maar groter. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Bonduelle, waarbij zes landen werden onderzocht: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië en Polen. Er werden 1000 respondenten per land ondervraagd.

Bron: Bonduelle