Nederlanders kiezen massaal voor gezondere dranken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlanders kiezen massaal voor gezondere dranken

  • 14 september 2023

Nederland lijkt een gezondere koers te varen als het op drinken aankomt. Volgens recent onderzoek kiest men massaal voor water en zero dranken. Het suikergehalte in topmerk frisdranken en waters daalde met een derde sinds 2012. De sector heeft daarmee haar belofte uit het Nationaal Preventieakkoord drie jaar voor de deadline waargemaakt.

Dit positieve nieuws reflecteert in het winkelschap. Uit het Frisse Dranken Onderzoek blijkt dat bijna de helft van de light/zero frisdrankdrinkers het aanbod van light/zero dranken in supermarkten ziet groeien. Taco Juriaanse, directeur van FWS, benadrukt de inspanningen van de sector: “We zijn trots op deze prestatie en tonen aan dat we onze verantwoordelijkheid serieus nemen.”

Ondanks deze prestaties, wordt een forse belastingverhoging op suikerhoudende dranken overwogen vanaf 1 januari 2024. Juriaanse benadrukt dat de sector al hard werkt om het suikergehalte te verminderen en pleit voor een gedifferentieerde en redelijke belasting.

Het meest recente Frisse Dranken Onderzoek, uitgevoerd door Ruigrok, benadrukt dat als een suikerbelasting wordt ingevoerd, deze breder moet zijn dan alleen frisdrank. Veel consumenten vinden dat ook andere suikerhoudende producten, zoals snoep en koek, hierbij betrokken moeten worden.

Tenslotte wijst het onderzoek uit dat de voorkeur voor gezondere drankvarianten stijgt. 4 op de 10 frisdrinkers drinken minder reguliere frisdranken dan vorig jaar.

Bent u benieuwd naar meer details? Bekijk het volledige rapport ‘Het Nationale Frisse Dranken Onderzoek 2023’.

Fws.nl

Bron: FWS