NBC: Vezelrijke kansen voor brood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NBC: Vezelrijke kansen voor brood

  • 06 juni 2025

Nederlanders eten nog altijd te weinig vezels. Juist brood biedt volop kansen om daar iets aan te doen. De bakkerijsector wordt via de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) aangespoord tot actie, en er liggen volop mogelijkheden.

Meer volkoren in bruinbrood

De bakkerijsector werkt al aan gezonder bakkerszout, maar ook suiker, verzadigd vet en vezel vragen aandacht. Voor bruinbrood is er al het advies om minstens 50% volkorenmeel te gebruiken. Ongeveer driekwart van het industrieel gebakken bruinbrood voldoet daaraan. Toch blijft het vaak steken in trede 3 van de NAPV. Om in de hoogste trede te komen, moet het brood minimaal 5,2 gram vezels per 100 gram bevatten. Een verhoging naar 75% of 80% volkorenmeel kan helpen. “Meer volkoren in de receptuur,” aldus de Kansenkaart. Uit onderzoek blijkt dat consumenten het verschil niet proeven.

Witbrood met een plus

Hoewel witbrood geen NAPV-richtlijn kent, kan ook hier volkorenmeel worden toegevoegd. Zolang het karakter van het brood behouden blijft, is dit een eenvoudige manier om de vezelinname te verhogen. De huidige wetgeving laat dit toe.

Bierbostel terug in het deeg

Bierbostel, een restproduct van het bierbrouwen, is herontdekt door bakkers. Waar het eerder in desem werd gebruikt, keert het nu terug als ingrediënt. Het levert eiwitten, vezels, smaak en malsheid. En het is plantaardig.

Nbc.nl

Bron: NBC