Minder omzetgroei en minder faillissementen foodsector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Minder omzetgroei en minder faillisse­menten foodsector

  • 29 augustus 2023
  • Door: Ron Duijkers

In de eerste zes maanden van 2023 is de omzetgroei in de voedingsindustrie significant afgenomen, zo blijkt uit recente CBS-cijfers. Waar in het eerste kwartaal de industrie nog een omzetgroei van 20,7% rapporteerde vergeleken met 2022, daalde dit in het tweede kwartaal tot slechts 2,7%. Deze trend werd zichtbaar zowel op de binnenlandse markt als op de exportmarkt.

Een van de voornaamste redenen voor deze afname zijn de teruglopende prijsstijgingen. De afzetprijzen zijn in de eerste helft van het jaar minder sterk gestegen. In januari zagen we nog een stijging van 18,3%, maar in juni was deze groei afgenomen tot 4,4%. Sectoren als de spijsoliën- en vettenindustrie en de zuivelindustrie tonen in juni zelfs prijsdalingen van respectievelijk 16,1% en 2,4%. Aan de andere kant zagen de groente- en fruitverwerkende industrie en de meel- en broodindustrie hun afzetprijzen in juni stijgen met maar liefst 26,2% en 15,5%.

Vertrouwen

Het vertrouwen onder ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft hieronder geleden. In juli zakte het producentenvertrouwen naar -0,5%, voornamelijk vanwege negatieve verwachtingen betreffende de bedrijvigheid (-3,0%) en orderposities (-1,6%).

Faillissementen laag

Ondanks deze uitdagingen zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. Faillissementen binnen de voedingsindustrie zijn zeldzaam gebleven, met tot juli slechts 18 uitgesproken faillissementen. Bovendien is het aantal actieve bedrijven in de voedingsindustrie toegenomen. Vanaf het begin van het jaar tot juli groeide het aantal bedrijven met 6,5%, van 7180 naar 7650. Sectoren zoals de diervoederindustrie, de groente- en fruitverwerkende industrie, en de visverwerkende industrie zagen zelfs groeipercentages van respectievelijk 19,5%, 14,1% en 12,1%.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023