De recent aangekondigde verhogingen van de energiebelasting op gas en de voorgenomen heffingen uit het aanvullende klimaatpakket dreigen de verduurzamingsinspanningen van voedingsmiddelenfabrikanten te belemmeren. FNLI roept het demissionair kabinet op om voedingsmiddelenbedrijven te beschermen tegen deze bijkomende financiële druk.
Volgens het FNLI maken deze lastenverhogingen het voor ondernemers uitdagend om concrete investeringsplannen op te stellen ter bevordering van duurzame processen. Deze verhogingen voegen zich bij reeds bestaande uitdagingen, zoals stijgende netbeheerkosten en onzekerheid rond het energiebeleid.
Het is cruciaal dat het kabinet en de politiek, post-verkiezingen, zich inzetten voor oplossingen die de implementatie van verduurzaming bij bedrijven ondersteunen. Een snellere toegang tot een robuuste energie-infrastructuur is van essentieel belang, evenals een beleid dat is afgestemd op de unieke behoeften van deze industrie.
Een recente studie uitgevoerd door adviesbureau KWA in opdracht van FNLI wijst uit dat bepaalde voedingsmiddelenbedrijven, met name degenen die afhankelijk zijn van hoge productietemperaturen zoals industriële bakkerijen, zuivelproducenten en aardappelverwerkers, disproportioneel getroffen worden door de nieuwe heffingen.
Ondanks de bereidheid van veel voedingsmiddelenproducenten om over te schakelen van gas naar elektriciteit, worden ze belemmerd door het overbelaste Nederlandse stroomnet. Deze infrastructuuruitdagingen, gecombineerd met de stijgende kosten van elektriciteit en gasbelasting, maken verduurzaming financieel ontmoedigend.
Cees-Jan Adema, directeur van FNLI, benadrukt: “De gecombineerde impact van deze klimaatgerelateerde kosten, met een stijging tot wel 642% sinds 2019, samen met een verwachte verdubbeling van de netbeheerkosten in 2050, bedreigt de financiële ruimte voor investeringen in duurzaamheid. Bedrijven streven naar duurzame productiealternatieven, maar lopen tegen tal van uitvoeringsproblemen aan. Onze industrie vraagt om maatwerkoplossingen, niet alleen voor grote ondernemingen maar ook voor het mkb. We roepen de politiek op om actie te ondernemen.”
Beeld: RomboStudio/Shutterstock.com
Bron: FNLI