Meer toezicht en strengere regels slachthuizen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer toezicht en strengere regels slachthuizen

  • 02 juni 2023

Opnieuw zijn er misstanden aan het licht gekomen in slachthuizen. Minister Adema van LNV benadrukt dat elk incident waarbij dierenwelzijn in het geding is, er een te veel is. Daarom wil de minister het toezicht versterken, een verbod op stroomstootapparatuur en de wet- en regelgeving strenger maken, zodat de NVWA eerder de erkenning van bedrijven kan schorsen.

Om het toezicht te versterken, zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het 'three strikes out'-principe hanteren, waarbij alle betrokken schakels in de vleesketen verantwoordelijkheid dragen voor dierenwelzijn. De NVWA zal streng en niet-vrijblijvend optreden tegen partijen die tekortschieten in hun verantwoordelijkheden. Daarnaast wil de NVWA samenwerken met niet-gouvernementele organisaties (NGO's) om hun opvattingen over goed toezicht op een dierwaardige veehouderij te bespreken en de samenwerking te verbeteren.

Three Strikes Out

De motie 'three strikes out' heeft de volledige steun van Minister Adema. De motie verzoekt om een handhavingsvoorstel uit te werken voor verscherpt toezicht, waarbij bedrijven niet telkens wegkomen met ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. De Minister onderstreept de behoefte aan heldere handhavingslijnen, vooral bij herhaaldelijke ernstige overtredingen in slachthuizen. Vanaf 1 september 2023 zal de ‘three strikes out’ aanpak onderdeel zijn van het verscherpte toezicht. Daarnaast zal de NVWA, los van deze aanpak, ook eerder de erkenning van bedrijven schorsen als de feiten en omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Aanpassingen wet- en regelgeving

De Minister werkt tevens aan aanpassingen van de wet- en regelgeving om het toezicht van de NVWA in de vleesketen te verbeteren. Dit omvat onder andere het verplicht stellen van cameratoezicht in slachthuizen en verzamelcentra, de aanpak van dierenmishandeling en dierverwaarlozing, herziening van het stelsel van bestuurlijke boetes onder de Wet dieren, en een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur.

Bron: LNV