Meer Fairtrade producten verkocht in 2020
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer Fairtrade producten verkocht in 2020

  • 05 juli 2021

Het volume van Fairtrade producten in Nederland steeg met 7 procent in 2020. De categorie bananen is in omvang het grootst; in 2020 werd 37,9 miljoen kilogram Fairtrade bananen verkocht (+4% t.o.v. 2019). De categorie die de grootste stijging liet zien in 2020 is cacao. Het cacaovolume in Nederland steeg met 16 procent naar 20,7 miljoen kilogram. De verkoop van Fairtrade producten in Nederland resulteerde in een totale Fairtrade premieafdracht van € 7,7 miljoen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Fairtrade Nederland. 

Verschuiving volumes van buitenshuis naar supermarkten 

Fairtrade heeft ondanks de lockdown in 2020 ten opzichte van 2019 een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Het thuiswerken en de sluiting van de horeca hebben geleid tot lagere verkopen van Fairtrade koffie (-19%) en thee (-1%). Daarentegen zijn de verkopen van categorieën als cacao, desserts en kookproducten fors gestegen.  

Sterke groei cacao op Nederlandse markt 

Fairtrade cacao maakte in 2020 wederom een forse groei door van 16 procent. Mede door de lobby en campagnes om een leefbaar inkomen in cacao op de agenda te zetten, krijgt Fairtrade cacao steeds meer zichtbaarheid in de markt. Na drie jaar is het PLUS gelukt om alle huismerkproducten waarin cacao is verwerkt, om te zetten naar Fairtrade cacao. Het bedrijf Chocolatemakers kiest ook voor Fairtrade certificering op hun producten. Een andere sterke groeier is Lidl met onder meer haar succesvolle WAY TO GO!-concept. 

Bekijk het ‘Jaarverslag 2020 van Fairtrade Nederland’
fairtradenederland.nl

Bron: Fairtrade Nederland