Meatable opent nieuwe faciliteit in Leiden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meatable opent nieuwe faciliteit in Leiden

  • 23 november 2023

Meatable, leider in gekweekt vlees, heeft recent een nieuwe proeffabriek geopend in Leiden. Deze stap markeert een belangrijke ontwikkeling in de productie van gekweekt varkensvlees. Gelegen in het Bio Science Park, beslaat deze faciliteit 3300 vierkante meter, een aanzienlijke uitbreiding vergeleken met de voorgaande locatie. Deze groei maakt het mogelijk voor Meatable om de bioreactorcapaciteit te verhogen van 50L naar 200L, met een toekomstig doel van 500L. Dit vergroot de mogelijkheid om op grotere schaal gekweekt varkensvlees te testen en te produceren.

Groei en mijlpalen van Meatable

Meatable, opgericht in 2018, begon in een bescheiden kantoor van 25 vierkante meter in Leiden. Een jaar later verhuisde het bedrijf naar de DSM Biotech Campus in Delft, waar het uitgroeide tot een team van meer dan 90 werknemers. In Delft realiseerde Meatable meerdere mijlpalen, waaronder het onthullen van de eerste producten van gekweekt varkensvlees en een doorbraak in de industrie met een van de snelste processen voor het maken van gekweekt vlees. Het duurt slechts acht dagen om één enkele dierlijke cel te ontwikkelen tot varkensvlees, wat een wereldprimeur is.

Toekomstplannen en impact

De opening van de nieuwe faciliteit in Leiden volgt op een succesvolle investeringsronde van $35 miljoen. Deze locatie, dichtbij de Universiteit Leiden, zorgt voor nabijheid tot deskundige kennis en geavanceerde faciliteiten. Meatable bereidt zich zo voor op de commerciële lancering van hun producten in Singapore in 2024. Deze ontwikkeling is in lijn met de missie van Meatable om gekweekt vlees breed toegankelijk te maken.

Krijn de Nood, medeoprichter en CEO van Meatable, benadrukt de groei van het bedrijf van een idee naar een volwassen onderneming met tastbare producten. Deze producten hebben het potentieel om de manier waarop we vlees consumeren te transformeren. Met de nieuwe faciliteit kan Meatable de bedrijfsprocessen opschalen en de commerciële lancering versnellen. Dit brengt hen dichter bij hun missie om smakelijke producten van gekweekt vlees te creëren zonder schade aan mensen, dieren of de planeet.

Recent zijn er vele positieve ontwikkelingen geweest in de sector van gekweekt vlees. Nederland werd in juli de eerste EU-lidstaat die proeverijen van gekweekt vlees goedkeurde. Eerder dit jaar stond de VS twee bedrijven toe om gekweekt vlees op de markt te brengen. Meer regelgevende ontwikkelingen worden verwacht in 2024.

www.meatable.com

Bron: ©Meatable