McCain boekt veelbelovende resultaten met regeneratieve landbouw
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

McCain maakt goede start met regeneratieve landbouw

  • 07 februari 2024

McCain heeft vorig jaar een programma gelanceerd voor regeneratieve landbouw, die de verwachtingen heeft overtroffen en McCain streeft ernaar de omvang van het programma in 2024 te verdubbelen. Het Canadese bedrijf gelooft sterk in regeneratieve landbouw als sleutelelement voor een duurzame toekomst in de landbouwsector.

Na de lancering van regeneratieve landbouw bij McCain in Nederland hebben 34 telers – samen goed voor meer dan 800 hectare aardappelen – de eerste fase van het programma doorlopen. Hiermee staat het bedrijf schouder aan schouder met telers door duurzame landbouwpraktijken te stimuleren. Concreet betekent dit dat McCain regeneratieve landbouwindicatoren beloont variërend van: weerbare bodems, gewasdiversiteit, minimaliseren van bodemwerking, verminderen van toxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen, verbeteren van biodiversiteit, optimaliseren van gebruik van inputs en verhogen van de organische koolstof.

Om de transitie naar regeneratieve landbouw te bevorderen, heeft McCain de samenwerking met Rabobank versterkt. Een nieuwe rentekorting op benodigde apparatuur voor regeneratieve landbouw is geïntroduceerd. Deze korting, tot 150 basispunten, wordt door McCain aangevuld, waardoor deelnemers aan het programma financieel worden gesteund.

Focus op kennisdeling en ontwikkeling

Naast financiële ondersteuning richt het programma zich op het delen en ontwikkelen van kennis. McCain analyseerde data van deelnemers, waarbij bodembedekking opviel als een veelgebruikte praktijk onder boeren. Gemiddeld hadden deelnemers meer dan 240 dagen bodembedekking, wat positieve effecten heeft op bodemkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast hebben sommige boeren geëxperimenteerd met innovatieve bemestingsmethoden, resulterend in aanzienlijk hogere stikstofgebruiksefficiëntie (+19,7%) door het gebruik van gecoate N-meststoffen.

Toekomstplannen voor duurzame landbouwpraktijken

McCain zal voortbouwen op deze positieve start en streeft ernaar regeneratieve landbouwpraktijken tegen 2030 op het volledige aardappelareaal te implementeren. Het bedrijf zet zich in om de transitie naar duurzame landbouw te leiden, in lijn met recente duurzaamheidsrapporten en in samenwerking met lokale boeren en financiële partners.

Mccain.nl

Bron: McCain