Low Food en SOL verbinden chefs en voedselproducenten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Low Food en SOL verbinden chefs en voedsel­pro­du­centen

  • 17 februari 2025

Wanneer een chef een nieuwe, duurzame toepassing ontwikkelt, blijft die kennis vaak binnen de keuken. Low Food en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) willen daar verandering in brengen. Door hun samenwerking wordt de innovatie uit het culinaire netwerk van Low Food breder toegankelijk voor de levensmiddelenindustrie. Dit betekent dat baanbrekende ideeën niet beperkt blijven tot restaurants, maar ook hun weg vinden naar producten en productieprocessen.

Onderzoek naar duurzame grondstoffen

De samenwerking richt zich onder andere op onderzoek naar onderbenutte duurzame grondstoffen. In de ‘Low Food Labs’ werd eerder gekeken naar reststromen van sojamelk, waterlinzen en gras-eiwit. De komende maanden staan nieuwe labs gepland waarin deelnemers onderzoek doen naar culinaire toepassingen voor onder meer kastanjes en spirulina. Door deze ontdekkingen te verbinden met voedselproducenten, kunnen ze sneller worden doorvertaald naar concrete, schaalbare oplossingen.

Opleidingen en praktische ondersteuning

SOL helpt Low Food om een breder publiek te bereiken binnen de levensmiddelenindustrie en ondersteunt de stichting organisatorisch en financieel bij initiatieven zoals de Low Food Labs, de Chefs Academy en trainingen voor professionals. Dit gebeurt vanuit het FIT2030-programma van SOL, gesubsidieerd door het ministerie van SZW.

Joris Bijdendijk, mede-oprichter van Low Food, benadrukt de impact van de samenwerking: “De Nordic cuisine bewees dat gastronomie een beweging kan starten die niet alleen de keuken, maar het hele voedselsysteem transformeert. Met de stevige wortels van SOL in de levensmiddelenindustrie kunnen we ervoor zorgen dat de innovatie vanuit Low Food op nog veel meer plekken gaat landen. Met deze samenwerking bouwen we aan een toekomst waarin duurzaamheid niet de uitzondering is, maar de standaard – van het fine dining-restaurant tot de supermarkt.”

Ook Claudia Lette, directeur van SOL, ziet grote kansen: “De levensmiddelenindustrie is een sector die volop in transitie is. Wij geloven dat gezonde, vaardige en tevreden medewerkers de kern vormen van een duurzame en innovatieve sector. De krachten bundelen met een innovatieve partner als Low Food laat zien hoeveel veranderpotentieel de sector heeft.”

Bron: Low Food