Lichte omzetdaling in Nederlandse voedingsindustrie in tweede kwartaal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lichte omzetda­ling in voedings­in­du­strie zet door

  • 20 augustus 2024
  • Door: Ron Duijkers

In het tweede kwartaal van 2024 zag de Nederlandse voedingsindustrie een lichte daling in de omzet. De omzet daalde met 0,6 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit volgde op een aanzienlijkere daling van bijna 10 procent in het eerste kwartaal van het jaar. 

De lichte afname in het tweede kwartaal werd voornamelijk veroorzaakt door negatieve ontwikkelingen in de maanden mei en juni, terwijl april de enige maand was waarin een stijging werd geregistreerd. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn somber, met ondernemers die weinig vertrouwen hebben in een herstel.

Binnenlandse markt onder druk

De omzetdaling werd vooral gevoeld op de binnenlandse markt, waar een afname van 1,8 procent werd genoteerd. Daarentegen nam de exportomzet licht toe met 0,5 procent. April bleek een uitschieter te zijn, met een omzetstijging van 5,7 procent binnen Nederland en 3,1 procent in de export. Echter, de daaropvolgende maanden mei en juni lieten een daling van 2,8 procent zien, waardoor het tweede kwartaal per saldo negatief uitviel. Dit benadrukt de voortdurende uitdagingen waarmee de sector op de thuismarkt geconfronteerd wordt.

Prijsstijgingen en bedrijfsdynamiek

Ondanks de omzetdaling stegen de prijzen in de voedingsindustrie gemiddeld met 0,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit beeld was echter niet uniform. Terwijl prijzen in de diervoederindustrie (-9,9 procent), de spijsoliën- en vettenindustrie (-8 procent), de meelindustrie (-6 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (-5,4 procent) aanzienlijk daalden, zagen sectoren zoals de groente- en fruitverwerkende industrie (+2,6 procent), de visverwerkende industrie (+0,7 procent) en de overige voedingsmiddelenindustrie (+18,1 procent) juist een prijsstijging. 

De dynamiek binnen de sector werd verder benadrukt door een toename van het aantal bedrijven, met 85 nieuwe bedrijven, waardoor het totaal op 7955 kwam. Vooral de brood- en deegwarenindustrie kende een sterke groei in het aantal ondernemingen, wat deze branche tot de grootste binnen de sector maakt.

Faillissementen

Ondanks deze groei waren er ook enkele faillissementen te betreuren. In het tweede kwartaal gingen zeven bedrijven failliet, waarvan drie in de brood- en deegwarenindustrie en twee in de slachterijen- en vleeswarenindustrie. Ondernemers blijven bezorgd over de toekomst, met name over de omzetontwikkelingen in het komende kwartaal, hoewel er enig optimisme bestaat over mogelijke prijsstijgingen.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024