Lekker Lupine vindt partner in Van der Westen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lekker Lupine vindt partner in Van der Westen

  • 16 april 2025

Lekker Lupine heeft een samenwerking gesloten met Van der Westen organic family bakery. De bakkerij gaat aan de slag met biologisch lupinemeel van Nederlandse bodem, met mogelijk uitbreiding naar andere producten. De samenwerking is onderdeel van Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley, Rabobank en het Provinciaal Eiwitnetwerk NL.

Van Australische bonen naar Nederlandse grond

Lupinemeel is al langer bekend in bakkerijtoepassingen. Het is eiwitrijk, goed bindend en verbetert textuur en smaak. Toch wordt veel lupine nog geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Australië. Wat deze samenwerking onderscheidt, is het gebruik van lokaal geteelde lupine op grotere schaal. Dit draagt bij aan een meer duurzame en regionale voedselketen.

Het lupinemeel dat Van der Westen gebruikt, komt voort uit een eerder traject van Lekker Lupine met Inveja, eveneens binnen Plant Protein Forward. Daardoor is de constante levering van hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd.

Een stap in de Nationale Eiwitstrategie

“Deze samenwerking markeert een belangrijke stap naar zelfvoorziening in plantaardige eiwitten, zoals geformuleerd in de Nationale Eiwitstrategie en de daaruit volgende Bean Deal,” aldus Marieke Lameris van Lekker Lupine. Gerrie van der Westen voegt toe: “De toevoeging van lupinemeel aan onze producten stelt ons in staat om voedzamere en duurzamere opties te bieden zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit.”

Vanaf de nieuwe oogst na de zomer is het brood verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza. Verdere productontwikkeling op basis van lokale lupine is in voorbereiding.

Lekkerlupine.nl

Bron: Lekker Lupine