Legale loophole: geen taks voor Appelsientje met zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Legale loophole: geen taks voor Appelsientje met zuivel

  • 02 mei 2024

Appelsientje heeft onlangs de aandacht getrokken door het ontwijken van de frisdrankentaks via een legale truc: het toevoegen van een kleine hoeveelheid zuivel aan hun producten. Deze praktijk, hoewel volledig in overeenstemming met de huidige wetgeving, heeft vragen opgeworpen over de effectiviteit en intenties van fiscale regels die dateren uit 1993.

Volgens de wet zijn alcoholvrije dranken met een bepaald gehalte aan melkvet vrijgesteld van verbruiksbelasting. Dit beleid wordt momenteel heroverwogen door de overheid en de Tweede Kamer, die de implementatie van een gedifferentieerde verbruiksbelasting overwegen, gericht op het suikergehalte van dranken. Een recent verstuurde contourenbrief biedt verschillende opties voor aanpassingen in het belastingbeleid.

Reacties van de overheid

De overheid heeft bevestigd dat Appelsientje handelt binnen de grenzen van de wet. Desondanks ontkent ze dat de toevoeging van koemelk aan dranken het overheidsbeleid betreffende de eiwittransitie ondermijnt. Binnen de huidige doelstellingen is er ruimte voor de consumptie van zowel plantaardige als dierlijke eiwitten, waarbij de producten van Appelsientje de doelen niet in gevaar brengen.

Toekomstige aanpassingen en beleidsopties

De overheid overweegt verschillende beleidsopties voor toekomstige belastingwijzigingen. Hierbij wordt ook de fiscale behandeling van dranken die minimale hoeveelheden zuivel bevatten herzien. Deze opties, momenteel in overweging bij het parlement, streven naar ondersteuning van fiscale doelstellingen en het bevorderen van een gezondere leefstijl. De huidige wetgeving is echter primair gericht op het genereren van belastinginkomsten, waardoor de nadruk op gezondheid minder sterk is.

Lees de volledige reactie van de overheid

Bron: Rijksoverheid