Lector pleit voor afschaffen btw op groente en fruit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lector pleit voor afschaffen btw op groente en fruit

  • 13 juni 2023

Feike van der Leij, lector Health & Food van Hogeschool Inholland, heeft tijdens een rondetafelgesprek in Den Haag krachtig gepleit voor het afschaffen van de btw op verse groente en fruit. Samen met andere wetenschappers deed hij een dringende oproep aan de Kamerleden om gezond eten betaalbaarder en aantrekkelijker te maken.

Van der Leij benadrukte dat het afschaffen van btw op groenten en fruit een eenvoudige financiële prikkel is en een stap in de richting van een gezonder Nederland. Het rondetafelgesprek had als doel het debat over deze kwestie te bevorderen en de Tweede Kamerleden een beter beeld te geven.

Praktijkgericht onderzoek en position paper

Feike van der Leij is aangesloten bij het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid (LPVVG), dat praktijkgericht onderzoek verricht naar duurzaam, veilig en gezond voedsel. Het platform heeft in aanloop naar het gesprek een position paper opgesteld over het afschaffen van btw op groente en fruit.

Gezondheidsvoordelen en besparing op zorgkosten

Het LPVVG benadrukte dat het stimuleren van de consumptie van groente en fruit essentieel is voor een gezonder Nederland. Hoewel het afschaffen van de btw kosten met zich meebrengt, worden deze ruimschoots gecompenseerd door besparingen op zorgkosten. Van der Leij riep op tot verdere maatregelen, zoals een suikertaks, om de gezondheid van de bevolking te verbeteren.

Meer maatregelen voor een gezondere samenleving

De wetenschappers hopen dat het afschaffen van btw op groente en fruit slechts de eerste stap is en dat er verdere maatregelen worden genomen, zoals een suikertaks en een verbod op reclame voor ongezonde producten.

Inholland.nl

Bron: Inholland