Lagere productie verwacht in voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lagere productie verwacht in voedings­in­dustrie

  • 10 januari 2023
  • Door: Ron Duijkers

Ruim 16% van de ondernemers in de voedingsindustrie meldde begin december een productiedaling te verwachten in de volgende drie maanden (december 2022 t/m februari 2023), het hoogste aantal sinds juli 2022. Dit is in lijn met de voor dezelfde periode verwachte daling van personeel en inkooporders. Verder verwachtte bijna de helft van de ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie in december dat de prijzen de volgende drie maanden zouden blijven stijgen, een veel lager aantal dan in de andere maanden van 2022. De voedingsindustrie voorspelde heel 2022 al een verslechtering van het economisch klimaat, met een piek van 28% meer pessimisten dan optimisten in oktober 2022. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.

Minder personeel

In overeenstemming met de verwachte productiedaling voorspelden ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie begin december per saldo (optimisten minus pessimisten) een afname van personeel. Ook in oktober en november werd, na negen maanden van verwachte personeelsgroei, een daling van de werkgelegenheid voorspeld. Overigens voorspelde begin december een grote meerderheid van 82% van de werkgevers in de voedingsindustrie dat hun personeelssterkte de komende drie maanden constant zou blijven. Bijna 10% verwachtte een afname van het personeel en ruim 8% een toename.

Prijsstijgingen

Steeds minder ondernemers in de levensmiddelenindustrie denken dat de afzetprijzen zullen blijven stijgen. Bijna de helft van de ondernemers dacht in december dat de prijzen de komende drie maanden zouden blijven stijgen, veel minder dan in alle voorgaande maanden van 2022. In oktober verwachtte maar liefst 70% van de ondernemers prijsstijgingen. Slechts 2,5% verwachtte toen dalende prijzen. In december steeg het aantal ondernemers dat prijsdalingen verwachtte tot het hoogste aantal van 2022 met 3,3%.

Bron: ©Envato