WUR-rapport: Klimaatbeleid vergt zware maatregelen in landbouw
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Klimaatbeleid vergt zware maatregelen in landbouw

  • 10 juli 2023

Volgens een recent rapport van de Wageningen University & Research (WUR) kan de Nederlandse landbouw voldoen aan de klimaatdoelstellingen voor 2030, maar dit vereist een ambitieus pakket aan klimaatmaatregelen. 

Het rapport, getiteld 'Beleidsscenario’s voor klimaatmitigatie in landbouw en landgebruik', benadrukt dat de landbouwsector een combinatie van technische maatregelen, vermindering van de veestapel, slootpeilverhoging in veenweidegebieden en meer bos nodig heeft om het Nederlandse klimaatdoel voor 2030 te behalen. Een klimaatneutrale land- en bosbouwsector in 2035, zoals voorgesteld door de Europese Unie, blijkt echter niet haalbaar voor Nederland.

Het Nederlandse doel is om de emissies van broeikasgassen in 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Volgens het Nationaal Programma Landbouw (NPLG) moet de landbouwsector in 2030 een reductie van 5 megaton CO2-equivalenten realiseren, wat zou leiden tot een restemissie van 13,6 Mton (exclusief energiegerelateerde emissies).

Nederland, met zijn grote veehouderijsector en emissies van gedraineerde veengronden, is momenteel een aanzienlijke bron van broeikasgassen. Het land heeft echter relatief weinig bos om de emissies te compenseren.

Vier beleidsscenario’s

Het rapport presenteert vier beleidsscenario's voor 2035. Het optimistische scenario, waarbij de overheid effectief beleid voert en het bedrijfsleven en andere actoren extra sturing geven, blijkt het meest veelbelovend te zijn met een geschatte uitstoot van 10,9 Mton in 2035, ruim onder de gestelde doelstellingen. Desalniettemin vereist het bereiken van een klimaatneutrale land- en bosbouwsector in de toekomst verdere maatregelen, zoals het verminderen van de veestapel en het implementeren van technische oplossingen om de methaanuitstoot te verminderen.

De implementatie en acceptatie van deze maatregelen kunnen echter problematisch zijn in de landbouwsector. Het rapport benadrukt dat duidelijke sturing van zowel de overheid als het bedrijfsleven essentieel is om de beoogde maatregelen daadwerkelijk te realiseren.

Wur.nl

Beeld: RS 74/Shutterstock.com

Bron: WUR