Kleurcodes Viswijzer Veranderd: Duurzame Visserij Vooruit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kleurcodes Viswijzer aangepast

  • 02 november 2023

In de dynamische wereld van duurzame visserij heeft Nederland recent een belangrijke verschuiving waargenomen. Dit komt naar voren in de recente aanpassingen in de Viswijzer, een hulpmiddel dat de duurzaamheid van verschillende vissoorten beoordeelt. Voor veel Nederlandse vissers is dit een teken van vooruitgang en verandering.

Verandering in kleurcodes

De Viswijzer heeft de kleurcodes voor enkele belangrijke doelsoorten van de Nederlandse flyshootvisserij aangepast. Soorten als mul, poon, zeekat en pijlinktvis zijn van de categorie 'rood' naar 'oranje' verschoven. Deze verandering is het resultaat van een samenwerking tussen visserijbedrijf Cornelis Vrolijk, Wageningen Marine Research en de organisatie Good Fish. Dit project heeft tot doel de kennis over deze vissoorten te vergroten en de classificatie in de Viswijzer nauwkeuriger te maken.

De flyshootvisserij speelt een belangrijke rol in de Nederlandse visindustrie. De aanvoer van typische flyshootsoorten is cruciaal voor handel en horeca. Voorheen was er weinig wetenschappelijke data over deze soorten, wat resulteerde in een 'rode' beoordeling in de Viswijzer. Het recente project heeft echter nieuwe inzichten geleverd.

Criteria van de Viswijzer

Good Fish hanteert een uitgebreide checklist om tot de scores op de Viswijzer te komen. Deze checklist omvat de toestand van het visbestand, visserijbeheer en de impact op het ecosysteem. De nieuwe gegevens uit het flyshootproject hebben ervoor gezorgd dat soorten als rode mul, inktvis en zeebaars nu in de 'oranje' categorie vallen.

Interessant is dat de flyshootvisserij een lage CO2-uitstoot heeft en zelden beschermde of bedreigde soorten vangt. Deze factoren dragen bij aan de verbeterde beoordelingen in de Viswijzer.

Impact op de Nederlandse vloot

Hoewel de gegevens primair van Cornelis Vrolijk afkomstig zijn, heeft Good Fish geconcludeerd dat de nieuwe beoordelingen van toepassing zijn op de gehele Nederlandse flyshootvloot. Dit is een bemoedigende ontwikkeling voor de hele sector en benadrukt het belang van voortdurende samenwerking en gegevensverzameling voor duurzame visserijpraktijken.

Lees het volledige bericht

Bron: Visserijnieuws