Reactie CBL op TLB-onderzoek: Impact en Oplossingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Reactie CBL op TLB-onderzoek: Impact en Oplossingen

  • 28 november 2023

Supermarkten ervaren al langer dat vrije inkoop binnen de EU beperkt wordt door TLB’s. Dit resulteert in hogere prijzen voor dagelijkse boodschappen in Nederland vergeleken met andere EU-landen. Bovendien zijn sommige producten hierdoor moeilijk of zelfs helemaal niet verkrijgbaar voor Nederlandse consumenten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft positief gereageerd op een recent onderzoek naar deze territoriale leveringsbeperkingen (TLB’s) in Nederland. Dit onderzoek, uitgevoerd door Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, werpt licht op de effecten van TLB’s op de Nederlandse markt. Eerder wees onderzoek van de Europese Commissie uit dat TLB's Europese consumenten jaarlijks ruim 14 miljard euro te veel kosten.

Volgens het CBL is het van groot belang dat het kabinet dit probleem onderzoekt. Drie decennia na de vorming van de Europese markt blijkt dat deze nog niet optimaal functioneert. TLB’s leiden tot hogere consumentenprijzen, een beperkter productaanbod en grotere winstmarges voor fabrikanten.

Voorstellen voor een Europese oplossing

Het CBL benadrukt de noodzaak van Europese maatregelen om TLB’s uit te bannen. Een belangrijk voorstel is de introductie van een B2B Geoblocking Verordening. Deze zou discriminatie door fabrikanten op basis van de vestigingsplaats van retailers in de EU verbieden. Een andere stap is het verplicht stellen van ‘EU-proof’ etiketten. Deze etiketten moeten voldoen aan de eisen van alle EU-lidstaten, wat het makkelijker maakt producten EU-breed te verkopen. Deze voorstellen staan uitgebreid beschreven in het position paper van het CBL.

Oproep aan de Nederlandse overheid en Europa

Het CBL roept de Nederlandse overheid op om bij de Europese Commissie aan te dringen op wetgeving tegen geoblocking en harmonisatie van etiketteringseisen. Nederland kan hierbij een leidende rol spelen door nationale handelsbelemmeringen te elimineren.

In het kader van de Europese verkiezingen volgend jaar doet het CBL een oproep aan alle Europese politieke partijen. Marc Jansen, directeur van het CBL, benadrukt het belang van het opnemen van een verbod op TLB’s in de verkiezingsprogramma’s. Dit zou de Europese interne markt na dertig jaar weer meer samenhangend maken.

Lees het hele artikel.

Foto: ©shutterstock.com/PERO studio

Bron: CBL