Italië reguleert insectenmeel voor humane consumptie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Italië reguleert insectenmeel voor humane consumptie

  • 16 januari 2024

Italië heeft een duidelijke boodschap voor consumenten: weten wat je eet! Op 29 december 2023 werden er in de Italiaanse Staatscourant vier regels gepubliceerd die de verkoop van producten op basis van insectenmeel voor menselijke consumptie reguleren. Hoe gaat dit het eetgedrag van Italianen beïnvloeden?

De ministeriële decreten dienen als een informatief kader voor Italiaanse consumenten. De regelgeving, in lijn met EU-autorisaties, verplicht producenten tot naleving van strikte regels ter bevordering van transparantie. De verpakking van voedingsproducten met insectenmeel moet duidelijke informatie bevatten over het type insect, de gebruikte hoeveelheden insectenmeel, de herkomst van de insecten, en mogelijke allergierisico's.

Producten mogen uitsluitend in speciaal daarvoor bestemde delen van supermarkten worden aangeboden, voorzien van expliciete informatieborden. De decreten voorzien tevens in sancties voor overtredingen.

Italiaanse Initiatieven

Uit gezamenlijk onderzoek van Coldiretti en Ixè blijkt dat 54% van de Italianen terughoudend staat tegenover 'insecten op de eettafel', terwijl 24% onverschillig is en 16% het als een positieve ontwikkeling ziet.

Diverse Italiaanse bedrijven, vaak start-ups, zoals Fucibo, Alia Insect Farm, Small Giants en Italian Cricket Farm, gebruiken insectenmeel als ingrediënt in voedingsproducten. Met name laatstgenoemd bedrijf overweegt uitbreiding van productiecapaciteiten en zoekt naar samenwerkingsmogelijkheden met Nederlandse investeerders.

Agroberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten buitenland