Invoering EU-ontbossingsverordening 12 maanden uitgesteld
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Invoering EU-ontbossings­ver­or­dening 12 maanden uitgesteld

  • 08 oktober 2024

De Europese Commissie heeft besloten de invoeringsdatum van de EU-ontbossingsverordening met een jaar uit te stellen. Dit besluit komt na signalen van internationale partners en belanghebbenden die aangeven extra tijd nodig te hebben om de verordening effectief te kunnen naleven. Indien goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad, wordt de verordening van kracht op 30 december 2025 voor grote ondernemingen en zes maanden later voor kleinere bedrijven.

Aanvullende richtsnoeren voor implementatie

Naast het uitstel presenteert de Commissie ook aanvullende richtlijnen om betrokken partijen meer duidelijkheid te geven. Deze richtlijnen bevatten onder andere verduidelijkingen van kernbegrippen zoals 'bosdegradatie' en bieden gedetailleerde informatie over de functies van het zorgvuldigheidssysteem. Dit helpt bedrijven om de regels beter te begrijpen en toe te passen, wat essentieel is voor een succesvolle uitvoering.

Kader voor internationale samenwerking

De Commissie zet daarnaast in op intensievere samenwerking met mondiale partners. Een strategisch kader is opgesteld om landen met een hoger risico op ontbossing beter te ondersteunen. Het doel is om een inclusieve en eerlijke transitie naar ontbossingsvrije toeleveringsketens te faciliteren, waarbij extra aandacht wordt besteed aan kleine landbouwbedrijven.

Met deze maatregelen hoopt de Commissie de invoering van de verordening soepeler te laten verlopen, zonder afbreuk te doen aan de doelstellingen.

Ec.europa.eu

Bron: Europese Commissie