EU-hof: geen verbod op vleesnamen voor vega producten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verbod op vleesnamen voor vega producten niet toegestaan

  • 07 oktober 2024

In een recent oordeel heeft het Europees Hof van Justitie zich uitgesproken over de vraag of lidstaten termen die traditioneel geassocieerd worden met dierlijke producten mogen verbieden voor plantaardige alternatieven. Het geschil ontstond naar aanleiding van een decreet van de Franse regering dat termen als ‘steak’ of ‘worst’ verbood voor producten op basis van plantaardige eiwitten.

Europese regelgeving vs. nationale maatregelen

Het Hof benadrukt dat de EU-regelgeving, in dit geval Verordening (EU) nr. 1169/2011, volledige harmonisatie biedt op het gebied van consumentenvoorlichting. Dit betekent dat lidstaten niet zomaar aanvullende beperkingen kunnen opleggen. De Franse maatregel stond ter discussie, omdat deze volgens de eisers – waaronder Beyond Meat en de Europese Vegetarische Unie – in strijd was met deze verordening.

Verplichtingen voor plantaardige producten

Volgens het Hof mogen lidstaten geen algemeen verbod instellen op het gebruik van bepaalde termen voor plantaardige producten, tenzij er een wettelijk vastgestelde naam bestaat. Zo’n wettelijke naam moet voldoen aan specifieke eisen en kan alleen in dat geval consumenten beschermen. Zonder zo’n naam kunnen producenten van plantaardige producten gebruikmaken van gangbare of beschrijvende termen.

Harmonisatie biedt bescherming

Het oordeel maakt duidelijk dat de Europese harmonisatie bescherming biedt aan zowel consumenten als producenten van plantaardige producten. Nationale autoriteiten mogen optreden wanneer promotie misleidend blijkt te zijn, maar een algeheel verbod op traditionele vleesnamen voor plantaardige producten is niet toegestaan.

Lees het volledige persbericht

Bron: Europees Hof