Investeren in Foodtech: Noodzaak voor groei in de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Investeren in Foodtech: Noodzaak voor groei

  • 02 oktober 2023

Vooruitgang is essentieel. In de Nederlandse voedingsindustrie zien we een groeiende behoefte aan technologische innovaties. Waarom? Omdat de hoge loonkosten in Nederland een efficiënte bedrijfsvoering noodzakelijk maken. Met meer dan de helft van onze voedingsproductie bestemd voor export, is het van vitaal belang onze concurrentiepositie te behouden. Daarnaast wijzen recente CBS-cijfers op een krappe arbeidsmarkt, waardoor investeringen in technologie als oplossing op de voorgrond treden.

Deze technologische innovaties zijn echter niet zonder hun uitdagingen. Ondanks de duidelijke noodzaak tot automatisering en robotisering, toont onderzoek aan dat de voedingsindustrie enigszins terughoudend is in haar investeringen. De investeringen zijn de laatste jaren zelfs gedaald.

Robotisering

Robotisering biedt veel voordelen: het vermindert zware en repeterende taken, waarborgt een hogere veiligheid in het productieproces en helpt bij het handhaven van concurrerende prijzen voor de Europese consument. Zo speelt technologie een cruciale rol in het behalen van maximale efficiëntie, vooral gegeven de vele externe drukpunten zoals energiekosten en voedselprijsinflatie.

Ceel Elemans, ING Sector Banker Food, benadrukt dat het optimaliseren van bedrijfsprocessen geen eenvoudige taak is, maar wel essentieel voor de toekomst. Voedingsbedrijven worden geadviseerd hun bedrijfsprocessen regelmatig te evalueren en te vernieuwen, rekening houdend met zowel huidige als toekomstige logistieke stromen.

Om echt succesvol te zijn, zijn hier drie kernadviezen voor ondernemers in de sector:

  • Maak investeringen in Foodtech een prioriteit en stimuleer samenwerking binnen en buiten uw organisatie.
  • Investeer in uw team door hen op te leiden en te scholen in de nieuwste technologieën.
  • Integreer duurzaamheidsinitiatieven in al uw investeringsbeslissingen.

In conclusie, voor een toekomstbestendige Nederlandse voedingsindustrie is het essentieel om technologische innovaties te omarmen, personeel te scholen en duurzaamheid centraal te stellen in de bedrijfsvoering.

Ing.nl

Beeld: ©asharkyu/Shutterstock.com

Bron: ING