Innovaties in Zeeland: Diepzee Wijn & Eiwitrevolutie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatie in Zeeland: Diepzee wijn en sea-based eiwitrevolutie

  • 03 oktober 2023

Op 3 oktober 2023 werd een spannende aankondiging gedaan door de Gedeputeerde Staten: vier projecten in Zeeland kregen een flinke financiële duw in de rug dankzij de 'Zeeland in Stroomversnelling'-regeling. Samen delen ze een bedrag van maar liefst € 470.465,-. En er is meer goed nieuws: in het voorjaar van 2024 zal een nieuwe (en voorlopig de laatste) ronde worden geopend, met nog meer geld voor nieuwe ideeën.

Brut de Mer, wijn van Zeeuwse Zeebodem

Eén van de opvallende winnaars is het project 'Brut de Mer, wijn van Zeeuwse Zeebodem'. Met een subsidie van € 50.000 gaat De Toffe Peer samen met haar partners onderzoeken of Zeeland een nieuwe culinaire traktatie kan produceren: een wijn die rijpt op de bodem van de Oosterschelde. Het doel? Zeeland als culinaire hotspot op de kaart zetten en de lokale vis- en zeevruchtensector versterken.

Natuurlijk! De zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland

Daarnaast is er 'Natuurlijk! De zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland'. Met een subsidie van € 180.359 gaat Superfood Zeeland B.V., in samenwerking met diverse partners, proberen vleesvervangers te creëren op basis van Zeeuwse schaal- en schelpdieren en zilte groenten. De bedoeling is niet alleen om lekkere producten te maken, maar ook om jongeren bewuster te maken van duurzame voedselkeuzes.

Mammoetgras op verzilte teelt

De derde winnaar, 'Mammoetgras op verzilte teelt', ontvangt € 111.088 om het potentieel van Mammoetgras, dat wel 6 meter hoog kan worden, te tonen. Dit gras is niet alleen mooi om te zien, maar kan ook bijdragen aan groen bouwen en biomassa-productie.

Innovatief Zeeuws Roersysteem voor 360⁰ manoeuvreerbaarheid

Tot slot is er het 'Innovatief Zeeuws Roersysteem voor 360⁰ manoeuvreerbaarheid'. Dit project krijgt € 129.018 om een baanbrekend roersysteem te demonstreren dat de binnenvaart efficiënter en duurzamer kan maken.

Dit zijn slechts vier van de vele innovatieve ideeën die Zeeland rijk is. Met de nieuwe ronde in 2024 in het vooruitzicht, kan Zeeland uitkijken naar nog meer briljante innovaties in de nabije toekomst.

Zeeland.nl

Bron: Provincie Zeeland