Innovatie essentieel voor groei in de foodsector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatie essentieel voor groei in de foodsector

  • 10 oktober 2024

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie staat onder grote druk. Stijgende kosten, een krappe arbeidsmarkt en hoge inflatie vormen een constante uitdaging voor ondernemers. Toch zijn er ook positieve signalen, zoals de toenemende uitgaven van consumenten. Bedrijven worden gedwongen te investeren in innovatie om relevant te blijven en marges te beschermen, ondanks de complexe economische situatie.

Een wisselend economisch beeld

De afgelopen kwartalen kenmerkten zich door schommelingen in de Nederlandse economie, met afwisselende periodes van groei en krimp. Voor 2024 voorspellen economen van Rabobank een bescheiden economische groei van 0,6%, terwijl de vooruitzichten voor 2025 met een verwachte groei van 1,4% wat rooskleuriger zijn. Ondanks deze cijfers blijft de voedingsmiddelenindustrie te maken hebben met een aantal grote uitdagingen, zoals de krappe arbeidsmarkt en lage arbeidsproductiviteit. De stijgende voedselprijzen vormen een andere belangrijke factor die de industrie onder druk zet.

Prijsdruk en overheidsmaatregelen

Hoewel sommige grondstofprijzen dalen, blijven veel voedselproducten duur. Supermarkten zullen waarschijnlijk de prijzen niet snel verlagen, mede door de impact van loonsverhogingen en de voortdurende onderhandelingen over nieuwe cao’s. Daarnaast spelen overheidsmaatregelen, zoals verhoogde accijnzen, een belangrijke rol in het drukken van de omzet, met name in de drankenindustrie. In 2024 zal de sector naar verwachting krimpen met 2,2%, hoewel er voor 2025 weer een lichte opleving wordt verwacht door exportgroei en een stijgende consumptie.

Robotisering als kans

Innovatie blijft een belangrijke pijler om de uitdagingen in de foodsector aan te pakken. Bedrijven zetten steeds meer in op robotisering en automatisering, gedreven door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak om kosten te verlagen. Robots bieden oplossingen voor routinematige taken, maar hun implementatie vereist vaak aanzienlijke investeringen en aanpassingen in het productieproces. Ondernemers zien vooral kansen in robotisering voor grondstofverwerking en verpakkingslijnen.

Volgens Rabobank is innovatie de sleutel tot groei in de Nederlandse foodsector, waarbij robotisering en automatisering een centrale rol spelen in de toekomstige strategieën van bedrijven.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank