ILT waarschuwt Afvalfonds om inzameldoel plastic flessen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

ILT waarschuwt Afvalfonds om inzameldoel plastic flessen

  • 11 september 2023

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een officiële waarschuwing uitgegeven aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De stichting haalt niet het wettelijke inzameldoel voor plastic flessen, wat een overtreding vormt.

Jaarlijks rapporteert Stichting Afvalfonds Verpakkingen over de recycling van verpakkingen. Als verantwoordelijke producentenorganisatie voor een effectief inzamelsysteem, moet het Afvalfonds voldoen aan bepaalde normen. Recentelijk bleek dat slechts 68% van de plastic flessen wordt ingezameld, terwijl het wettelijke doel op 90% ligt.

Op 8 september heeft de ILT het Afvalfonds gewezen op deze tekortkoming, met een expliciete vraag voor een verbeterplan. Hierin verwacht de ILT concrete strategieën te zien om de inzameldoelen alsnog te bereiken. Bovendien heeft de ILT specifieke gegevens gevorderd bij het Afvalfonds. Het gaat hierbij onder andere om gedetailleerde inzamelcijfers, zowel algemeen als per merk, en gegevens over de inzamelautomaten en -punten.

Na het analyseren van de gevorderde gegevens zal de ILT het verbeterplan beoordelen en nagaan welke vervolgstappen genomen moeten worden.

Het vastgestelde inzameldoel van 90% is niet willekeurig. Dagelijks worden meer dan 4 miljoen plastic flessen gebruikt in Nederland. Het is essentieel dat deze flessen worden ingezameld en gerecycled, niet alleen om milieuschade te voorkomen, maar ook om grondstoffen te hergebruiken. Het is dan ook van groot belang dat organisaties als het Afvalfonds hun verantwoordelijkheid nemen en voldoen aan de vastgestelde doelen.

Ilent.nl

Bron: ILT