Hygiënisch bekabelen vraagt meer bewustwording
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hygiënisch bekabelen vraagt meer bewustwording

  • 15 maart 2022

Voor hygiënisch bekabelen bestaat er geen specifieke wetgeving. Toch hebben bekabeling en componenten (kabelwartels, connectoren, beschermslangen) wel degelijk invloed op de voedselveiligheid en daarmee op de gezondheid van consumenten. 

In dit blog legt food specialist Mike van der Veer uit wat het belang van hygiënisch bekabelen is voor eindklanten, machinebouwers of engineers in de voedingsmiddelenindustrie. 

Voedselveiligheid, een thema dat hoog op de agenda staat

“Op het gebied van voedselveiligheid is er de laatste jaren veel veranderd en wet- en regelgeving zijn aangescherpt. Kortom: dit thema is nadrukkelijker op de agenda komen te staan bij voedselproducerende bedrijven, machinebouwers en engineers. Dit komt onder andere door de recalls vanwege de vele besmettingen in de voedingsindustrie. ” 

Hygiënisch ontwerpen is de standaard

“Hygienic Design is inmiddels geen nieuw begrip meer en ook de vrijblijvendheid is ervan af. Inmiddels is het voor de hele voedselketen duidelijk dat geringe verontreinigingen de kwaliteit van producten al kunnen aantasten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom worden er aan het ontwerp- en het productieproces van installaties steeds hogere veiligheidseisen gesteld.

De maatstaf voor Hygienic Design zijn de richtlijnen van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Zo heeft EHEDG onder andere een aantal documenten op het gebied van hygienic design gepubliceerd en ook HDN is een kennispartner op het gebied van hygienic design.”

Hygiënisch bekabelen, een grijs gebied

“De eisen voor hygiënisch bekabelen zijn niet duidelijk omschreven in een norm, gedetailleerde Europese wetgeving ontbreekt. Dat betekent een grijs gebied en dat geeft ruimte tot verschillen in interpretatie. 

Hygiënisch bekabelen en de Hygiëneverordening EC852/2004

“In moeilijk te reinigen bekabeling en slangen gaan micro-organismen zich in hoekjes, gaten en rillen nestelen. Dit vergroot het risico op besmetting. Bekabeling komt in de meeste gevallen niet direct in aanraking met voeding, maar valt toch onder de EU- hygiëneverordening EC852/2004.”

Hygiënisch bekabelen vraagt meer bewustwording

Hygiënisch bekabelen is een thema dat goed bekend is bij alle partijen in de voedingsmiddelenindustrie. Dit thema vraagt alleen wel om meer bewustwording. Hoe groot is de bewustwording bij de opdrachtgever zelf dat hygiënisch bekabelen invloed heeft op de voedselveiligheid?

Lees verder op de Hemmink website.

Oplossingen van Hemmink

Hemmink is jouw kennispartner op het gebied van voedselveiligheid. Samen met onze fabrikanten Pflitsch, Flexa en Wiska bieden wij passende oplossingen voor eindklanten, machinebouwers, engineers of plant managers bij een voedselverwerkend bedrijf. Deze oplossingen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd en voldoen aan de EHEGD-richtlijnen en FDA regelgeving.

  • Hygienic Design kabelwartels van Pflitsch en Wiska
  • Voedselveilige beschermslangen van Flexa
  • Open draadgoten en het Single Wire System (SWS) van Pflitsch

Meer weten? Neem contact met ons op of download het whitepaper Voedselveiligheid op de Hemmink website. Daarin lees je meer over de aandachtspunten en hygiënerichtlijnen die binnen de food industrie relevant zijn.

Bron: Hemmink