Hybride yoghurt van koemelk en plantaardige zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hybride yoghurt van koemelk en plantaardige zuivel

  • 20 september 2023

Studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie bij van hall larenstein hebben een nieuwe hybride yoghurt ontwikkeld, bestaande uit een mix van koemelk en plantaardige zuivel. Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman kregen deze taak vanuit het Food Application Centre for Technology (FACT). Het eindproduct, een combinatie van koemelk en soja- of havermelk, is een innovatieve stap naar een duurzamere voedselvoorziening.

Deze hybride yoghurt is niet alleen een doorbraak voor de voedseltechnologie, maar ondersteunt ook de transitie naar duurzame landbouw en voedselproductie. Het vermengen van dierlijke en plantaardige zuivel is gunstig voor zowel het milieu als dierenwelzijn.

Een van de sterke punten van dit project was het 'van gras tot glas'-traject, waarbij de voedingsstoffen uit melk behouden bleven. De samenwerking met Dairy Campus zorgde voor kwalitatieve melk. Door koemelk te mixen met plantaardige opties zoals soja of haver, wordt de overstap naar plantaardige alternatieven voor consumenten vergemakkelijkt.

Verschillende varianten

Gedurende het project zijn diverse yoghurtvarianten getest, variërend in verhoudingen van melk en plantaardige dranken, zoals 90:10, 70:30 en 50:50 voor zowel soja als haver. Deze mixen werden vergeleken met 100% zuivelproducten. Uit consumentenonderzoek bleken de varianten zuivel/soja 50:50 en zuivel/haver 70:30 de grootste favorieten.

Hvhl.nl

Bron: van hall larenstein