Hitteprotocol beschermt pluimvee tegen hittestress
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hittepro­tocol beschermt pluimvee tegen hittestress

  • 09 augustus 2024

Met temperaturen die op 12 augustus oplopen tot 32 graden Celsius, neemt de Nederlandse pluimveesector extra maatregelen om hittestress bij pluimvee te voorkomen. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van NEPLUVI, de brancheorganisatie voor de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie, benadrukt het belang van deze maatregelen om het welzijn van de dieren te waarborgen tijdens extreme hitte.

Voorbereidingen tegen hittestress

Kippen zijn bijzonder gevoelig voor hitte, omdat ze hun warmte moeilijk kwijt kunnen via hun ademhaling. De sector is daarom goed voorbereid op warme dagen met hoge luchtvochtigheid. Het hitteprotocol, dat is goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), bevat een reeks maatregelen die specifiek zijn ontworpen om hittestress te minimaliseren. Oplaat benadrukt dat het welzijn van de dieren altijd vooropstaat, zowel tijdens het transport als in de stallen.

Maatregelen in de praktijk

In het hitteprotocol zijn verschillende praktische oplossingen opgenomen. Zo worden grote ventilatoren ingezet om de luchtstroom rond vrachtwagens te verbeteren wanneer deze bij slachterijen staan. Daarnaast worden de dieren met verneveld water gekoeld om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Deze en andere maatregelen zijn cruciaal om te voorkomen dat pluimvee lijdt onder de hoge temperaturen. Het protocol helpt zowel pluimveehouders als transporteurs om de dieren onder de beste omstandigheden te houden tijdens warme dagen. Oplaat benadrukt dat de pluimveesector hiermee haar verantwoordelijkheid neemt om het welzijn van de dieren te waarborgen, zelfs onder extreme weersomstandigheden.

Bekijk de videos ‘Hitteprotocol beschermt Nederlands pluimvee tegen hittestress’ en ‘Pluimveetransport bij hoge temperaturen’ voor meer informatie.

Bron: Nepluvi