In mijn geval geldt bovenstaande vrij letterlijk. Ons gazon is een slagveld van diverse grassoorten, mos, dode plekken en paardenbloemen. De buren daarentegen kunnen pronken met een strakke, gekortwiekte frisgroene lap. De hele dag door beweegt er een witte schijf over het gazon. De maairobot wordt bediend via een app en Bluetooth. “Ha! Die gaan we hacken!” hoorde ik een groepje pubers met pukkels (sommige dingen veranderen nooit) grinniken bij het zien van de schijf. De tijd van papieren pijltjes door openstaande slaapkamerramen schieten als kattenkwaad, lijkt wél definitief voorbij.
De belangrijkste drivers voor innovatie zijn wensen en verlangens; naar verbetering, naar efficiënter en gemakkelijker, naar oplossingen om ergernissen uit de weg te ruimen. Een nieuwe techniek heeft echter alleen kans van slagen als de baten het winnen van de kosten. Levert het voldoende op? Ik ontdek dat een instapmodel maairobot ‘slechts’ zo’n 1.000 euro kost. Maar ik investeer liever in een racefiets, nu de triathlon op mijn verlanglijst staat.
Al onze wensen en verlangens hebben inmiddels geleid tot een enorme afhankelijkheid van geavanceerde digitale technologie. Bedrijven en organisaties zijn onderling verbonden door talloze systemen en netwerken. De gevolgen van verstoringen en uitval zijn enorm. En dan heb ik het niet over de uitval van een maairobotje. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef er onlangs een omvangrijk rapport over: Voorbereiden op digitale ontwrichting. Een digitale verstoring behelst veel méér dan alleen de uitval van geïsoleerde digitale systemen. Cybersecurity staat echter onvoldoende scherp op het netvlies van bedrijven, organisaties, de overheid en politiek verantwoordelijken, waarschuwt de WRR.
Terug naar onze verlangens. Wat voor de één ontspanning of een leuke uitdaging is (ik denk aan simpele zaken als fietsen, grasmaaien of dozen stapelen) is voor een ander een opgave, een ergernis. Ergernissen wegwerken heeft geleid tot talloze succesvolle uitvindingen: e-bikes zijn niet aan te slepen, en er zijn robots ontworpen die keigoed zijn in dozen stapelen. Er is innovatieve software die voedselverspilling tegengaat.
Wat zijn jóuw wensen, verlangens en toekomstdromen? Waar zie je jezelf en je bedrijf staan over 5, 10, 25 jaar? En hoe kan digitalisering, automatisering en/of robotisering je daarbij helpen? Verzin nieuwe oplossingen, die bij je passen. Reken uit: wegen de baten op tegen de kosten?
Wil je vooruit, vergelijk jezelf dan niet teveel met je buren. Zoek je eigen weg. Maar zorg er wél voor dat cybersecurity heel scherp op je netvlies komt te staan.
Judith Witte
[email protected]
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020