Herstel pluimveevleesproductie in Europa overtreft verwachtingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Herstel pluimvee­vlees­pro­ductie gaat beter dan verwacht

  • 24 juli 2023

De Europese productie van pluimveevlees toont een sneller herstel dan eerder verwacht door EU-marktanalisten. Dit voorjaar werd een groei van 1,1 procent voorspeld, maar recente cijfers duiden op een toename van 2,5 procent.

Vorig jaar kende de productie van pluimveevlees een daling van 1,7 procent, aldus de EU-analyse. De sterke teruggang in Frankrijk (12 procent), Italië (9 procent) en Duitsland (3 procent) speelden hierin een grote rol. Toch werd dit deels gecompenseerd door een productietoename in Polen van 6 procent.

Ondanks de hogere prijzen voor voer en energie in 2022, leidde de grote vraag naar pluimveevlees tot prijsstijgingen. Met de huidige daling in energie- en voerprijzen werd aan het begin van het jaar al een productieherstel van 1,1 procent verwacht. De marktanalisten hebben nu hun verwachting bijgesteld naar een groei van 2,5 procent, met de kans op verdere verhoging door de effecten van de lagere voer- en energieprijzen.

Beperkte prijsverhoging

De prijzen van pluimveevlees in de EU lagen in juni 6 procent hoger dan in januari, wat aanzienlijk lager is dan de prijsverhoging van 21 procent bij varkensvlees. De prijs voor pluimveevlees daalde zelfs iets in juni.

Door de hogere prijzen verliest de EU aandeel op de exportmarkten. Bovendien boycotten sommige landen EU pluimveevlees vanwege uitbraken van de vogelgriep, wat leidt tot een verwachte daling van de export naar deze landen met 3 procent.

De import van pluimveevlees uit Brazilië, Oekraïne en Thailand wordt dit jaar verwacht met ongeveer 18 procent te stijgen. Gecombineerd met de hogere binnenlandse productie en de beperkte prijsstijging van pluimveevlees ten opzichte van varkensvlees en rundvlees, voorspelt de EU een toename van de jaarlijkse consumptie per persoon met 1 kilo, ongeveer 4 procent. Dit is bijna het dubbele van de vorige schatting van 2,3 procent.

Nieuweoogst.nl

Bron: Nieuwe Oogst