Helft van Nederlanders onderschat suikerinname
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Helft van Nederlanders onderschat suikerinname

  • 05 juni 2023

Uit een recent onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (47,3%) denkt dagelijks 'slechts' 0 tot en met 5 klontjes toegevoegde suikers te consumeren. In werkelijkheid is dit gemiddeld 14 suikerklontjes, waardoor we jaarlijks onbewust minstens 13 kilo méér suiker binnenkrijgen dan we denken.

Om bewustzijn te creëren over de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en onze suikerinname, lanceerde het Diabetes Fonds op 5 juni 2023 de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni). Deze uitdaging houdt in dat deelnemers een week lang geen toegevoegde suikers eten en drinken. Maar liefst 65.000 Nederlanders nemen deel en laten in deze week bijna 6,5 miljoen suikerklontjes staan.

Een op de drie

Het belang van een gezonde levensstijl in het voorkomen van diabetes type 2 wordt benadrukt. Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds, wijst erop dat als er geen actie wordt ondernomen in de toekomst één op de drie volwassen Nederlanders ouder dan 45 jaar diabetes type 2 krijgen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Halbertsma wijst erop dat suiker aan veel producten wordt toegevoegd, zelfs aan producten waarvan men het niet verwacht, zoals hartige producten. Het blijkt dat meer dan 60% van de respondenten ten onrechte denkt dat er geen suiker in kipfilet (vleeswaren) zit. Ook blijken velen moeite te hebben met het beoordelen van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en willen ze graag meer inzicht krijgen hierin.

Driekwart wil minderen

Ruim driekwart van de Nederlanders geeft aan minder suiker te willen eten en drinken, waarbij meer dan de helft aangeeft behoefte te hebben aan hulp hierbij. Het Diabetes Fonds moedigt alle Nederlanders aan om deel te nemen aan de challenge en zich gratis in te schrijven via suiker-challenge.nl.

Ook benadrukt het Diabetes Fonds de noodzaak van een gezonde voedselomgeving. Het maken van gezonde keuzes moet gemakkelijk en betaalbaar zijn. Daarom pleit het Diabetes Fonds binnen de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie voor een slimme suikertaks op suikerrijke dranken, het afschaffen van btw op groente en fruit, en een verbod op kindermarketing. Voedingsproducenten en supermarkten worden opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Diabetesfonds.nl

Bron: Diabetes Fonds