HAK werkt aan ‘intelligent groentebord’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

HAK werkt aan ‘intelligent groentebord’

  • 11 december 2020

HAK werkt aan het ontwerp en de productie van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te laten eten dan nu het geval is. De groentefabrikant wil kinderen in de leeftijd 4-8 jaar en hun ouders op een slimme wijze helpen om meer groenten te eten en zo onbewust een gezonder eetgedrag te beïnvloeden.

Het bord, dat vanaf begin 2021 op de markt komt, gaat binnenkort in Nederland in productie. Bij de ontwikkeling van het bord heeft HAK zich onder meer gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Zo heeft Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van HAK literatuuronderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zintuigelijke beïnvloeding van ons onderbewuste eetgedrag, in het bijzonder de rol van het bord waarvan wordt gegeten in relatie tot het eten van groenten.

Volgens HAK en de betrokken experts waaronder een voedingsdeskundige en industrieel ontwerpers, is het intelligente bord een ontwerpmix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van de groenten versus andere ingrediënten die de onbewuste keuzes van het eetgedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden.

Mirjam van Delft, voedingsdeskundige, kinderdiëtist en onderdeel van het projectteam, zegt: “Het eten van te weinig groente ontstaat vaak in de peutertijd. De overgang van gepureerd voedsel naar ‘mee eten met de pot’ kan hierin een struikelblok zijn. Met name groente wordt dan niet, of in kleinere hoeveelheden gegeten. En dit werkt weer vaak door als het kind ouder wordt. Hoe eerder een kind (ongemerkt) groente eet, hoe makkelijker dit ook later zal gaan.”

De ontwikkeling van het intelligente groentebord is als initiatief integraal onderdeel van de missie van HAK om mensen te helpen meer groente te eten.

Begin 2021 presenteert HAK onderliggende inzichten, prototypes en het definitieve ontwerp van het bord dat dan op de markt komt.

hak.nl

Bron: HAK