Grote hoeveelheid nanoplastics in waterflessen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grote hoeveelheid nanoplastics in waterflessen

  • 09 januari 2024

Plastic heeft zich genesteld in elk aspect van ons dagelijks leven. Nieuw onderzoek van de Columbia University geeft nieuw inzicht in nanoplastics, die kleiner zijn dan een micrometer. Wat echt schokkend is? Er zweven maar liefst 105 van deze mini-deeltjes per liter in je waterfles. Deze ontdekking laat zien dat de impact van plastic veel groter is dan we dachten.

Deze alarmerende constatering komt voort uit pogingen om het mysterie rond nanoplastics te ontrafelen. Tot voor kort waren ze bijna onzichtbaar vanwege het ontbreken van goede onderzoekstechnieken. Gelukkig belooft een nieuwe techniek niet alleen een snelle analyse, maar ook gevoeligheid en specificiteit bij het identificeren van deze microscopisch kleine plastic deeltjes.

Revolutie in plasticanalyse

Een handige techniek met een ingewikkelde naam, hyperspectrale gestimuleerde Raman-verstrooiing (SRS) imaging, opent nieuwe deuren. Samen met een slim computerprogramma om plastics te herkennen, is het mogelijk om niet alleen te ontdekken hoeveel plastic er in gebotteld water zit, maar is er ook het potentieel om het kennisgat rondom nanoplastics te overbruggen en nieuwe wegen te openen voor uitgebreid onderzoek op dit gebied.

Pnas.org

Bron: PNAS