Groei foodsector 2021 in twee scenario's
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groei foodsector 2021 in twee scenario's

  • 01 maart 2021

De coronacrisis leidt tot grote onzekerheid. Daarom werkt ABN AMRO met twee scenario’s: een basisscenario dat ervan uitgaat dat grote delen van de economie tot begin juni ‘op slot’ blijven, en een negatief scenario waarbij de Nederlandse economie nog langer last heeft van de beperkende maatregelen. ABN geeft voor beide scenario’s de groeiverwachtingen voor de voedingsindustrie. 

De totale omzetdaling van de voedingsindustrie viel vorig jaar nog mee. Dit komt doordat de sector enerzijds bedrijven omvat die gedupeerd zijn door de coronamaatregelen en anderzijds bedrijven kent die voordeel hebben van diezelfde maatregelen. Bedrijven die leveren aan het retailkanaal hebben bijvoorbeeld optimaal kunnen profiteren van de ongekend hoge vraag. 

Het basisscenario: Nederland voor grote delen ‘op slot’ tot juni

De omzetdip voor leveranciers aan de horeca was vorig jaar diep en kort, dit jaar zal deze minder hevig maar langer zijn. Leveranciers van de horeca zijn afhankelijk van de heropening van restaurants voor het herstel van hun omzet. Het patroon in 2020, waarbij na de lockdown de omzet weer flink terugveerde, biedt hoop voor 2021. In het basisscenario wordt in 2021 een groei van 1% verwacht voor de voedingsindustrie.

Het negatieve scenario: Nederland voor grote delen ‘op slot’ tot augustus

De creatieve oplossingen zijn vrijwel uitgeput; bedrijven hebben – indien mogelijk – hun productielijnen al omgezet naar alternatieve afzetkanalen en steunmaatregelen aangevraagd. Het is nu een kwestie van de storm uitzitten. In het negatieve scenario duurt die storm langer. Handelaren in voedingsmiddelen kunnen hun voorraad terugschroeven en zo kosten besparen, voor producenten is dit lastiger. Een belangrijk deel van de bedrijven in de voedingsindustrie heeft loonsteun op basis van de NOW-regeling aangevraagd. Zij meldden een omzetverlies van gemiddeld 37 procent. Een flink deel van de sector is dus afhankelijk van overheidssteun. Of deze bedrijven overeind blijven, is mede afhankelijk van de hoogte en de duur van de verschillende steunmaatregelen van de overheid. In het negatieve scenario wordt in 2021 een krimp van 1% verwacht voor de voedingsindustrie.

Bekijk hier de sectorprognose voor alle sectoren
abnamro.nl

Bron: ABN AMRO