De Europese Commissie; we kunnen er niet omheen. Begin 2015 is de nieuwe EU verordening voor F-gassen, nr. 517/2014, in heel Europa doorgevoerd. Dat heeft grote consequenties. Door de verordening wordt de hoeveelheid beschikbare middelen met een hoog ‘aardopwarmingsvermogen’ (waaronder veel F-gassen) sterk gereduceerd, en in sommige gevallen zelfs geheel verboden. Ook het koudemiddel R404A zal vanaf 2020 voor veel stationaire systemen verboden zijn. De EU heeft een ambitieus tijdpad uitgestippeld: in 2018 moet de branche de totale hoeveelheid F-gassen hebben teruggebracht met 37%. In 2030 mag de hoeveelheid nog slechts 21% bedragen van wat er in 2015 werd gebruikt.
Overgaan naar het gebruik van natuurlijke koudemiddelen betekent innoveren: de constructie van compressors moet worden veranderd en de systeemtechniek moet worden aangepast. Ammoniak (NH3) staat bekend als giftig, koolwaterstoffen zijn brandbaar en CO2 staat altijd onder zeer hoge druk, dus de transitie heeft ook consequenties voor de veiligheidseisen. Er zal een striktere certificering gelden voor werknemers, de documentatie en de administratie.
Twee auditoren van de Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie bezochten afgelopen 2 weken Nederland; in het kader van traceability bij bedrijven 'na' het slachtproces. Alle vleessoorten (inclusief vleesbereidingen, vleesproducten) werden tot onderwerp van terugtracering gekozen. De hele keten, van oorspronkelijke producent en importeur tot aan de detailhandel, werd bij het onderzoek betrokken.
Strenge controles zijn blijkbaar nodig, want het gaat nog vaak mis. Uit het ‘Food Fraud Network Activity Report 2014’ dat de Europese Commissie onlangs publiceerde, blijkt dat de meest fraudegevallen die in 2014 onderzocht werden door het EU Food Fraud Network (FFN) betrekking hadden op vleesproducten. Van de 60 gevallen die zijn onderzocht, hadden de meeste betrekking op foutieve etikettering (25%). In 22% van de gevallen was er sprake van valse certificaten en/of documenten. Het FFN werd in 2013 opgericht als gevolg van het paardenvleesschandaal en bestaat uit 28 nationale organisaties die internationaal samenwerken om voedselfraude tegen te gaan.
Ook wij blijven grensverleggend over de nationale grenzen heenkijken. Vanaf 9 juni is Vakblad Voedingsindustrie online in een heel nieuw jasje, en ook in het Engels te lezen.
Judith Witte
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2015