Grassa BV wint €50.000,- voor eiwitpilot
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grassa BV wint €50.000,- voor eiwitpilot

  • 24 mei 2023

De challenge over "upcycling van tuinbouwreststromen" tot waardevolle eiwitten, enzymen en supplementen is tot een spannend einde gekomen tijdens de Innovation Insights bijeenkomst van Foodvalley NL. De challenge werd georganiseerd door SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en Foodvalley NL. Grassa BV kwam als winnaar uit de bus en kreeg de prijs voor hun raffinagetechnologie, efficiënte logistieke processen en expertise in upcycling supply chains.

De vakjury heeft Grassa BV een stimuleringsbudget van 50.000 euro toegekend om een pilotproject uit te voeren. De pilot beoogt minimaal 500 kg plantaardige eiwitten te produceren uit nevenstromen van tomaten, met name blad en stengels.

De genomineerde bedrijven presenteerden hun oplossingen aan het publiek tijdens de Innovation Insights bijeenkomst op 23 mei 2023. In de middagsessie van de Upcycling Community bijeenkomst georganiseerd door Foodvalley NL, gericht op "bridging circular food innovators", toonde Grassa hun oplossing en legde verbindingen met verschillende partners die betrokken zijn bij upcycling van zijstromen.

Over de uitdaging 

Tuinbouwreststromen bevatten waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten en enzymen, die kunnen worden gebruikt in voedsel- en voedertoepassingen. De uitdaging ligt echter in het vinden van een optimale manier om deze natte reststromen te verwerken. Momenteel worden reststromen vaak gecomposteerd of verbrand, waardoor tal van mogelijkheden om hoogwaardige verhandelbare biomassa te winnen worden gemist. Om dit aan te pakken is de challenge geïnitieerd door SIGN en Foodvalley NL, met steun van het Brave New Food platform, om ondernemers met efficiënte raffinageoplossingen te identificeren.

Jurycriteria 

De jury overwoog de volgende aspecten om de bedrijven te rangschikken en de drie genomineerden en het winnende bedrijf te selecteren:

  • Schaalbaarheid: Bedrijven werden beoordeeld op hun vermogen om de extractie van ingrediënten uit planten op een kosteneffectieve manier op te schalen.
  • Uitdagingenoverwinnen: De geselecteerde technologieleverancier moet een plan hebben om uitdagingen als seizoensgebonden beschikbaarheid, transport van kassen naar verwerkingslocaties en partnerschappen om nieuwe markten voor de geüpcyclede voedings- of voederingrediënten te verkennen, aan te pakken.

De finalisten & winnaar 

Tijdens het pitch-evenement op 8 mei 2023, georganiseerd door Peter Duijvestijn in zijn innovatieve hightech tomatenkas, selecteerde de jury drie finalisten: 

  • AgroSingularity: Dit Spaanse bedrijf is sinds 2019 bezig met het upcyclen en valoriseren van bijproducten in Murcia. Ze zetten niet alleen zijstromen om in voedingsingrediënten, maar verbeteren ze ook met smaak, kleur, micronutriënten en andere functionaliteiten om gespecialiseerde mengsels te creëren. 
  • Circular Fiber: Een Italiaans food-tech bedrijf dat bloem produceert uit artisjok zijstromen. Hun vezelrijke meel heeft een 50% lagere koolstofvoetafdruk en een 90% lagere watervoetafdruk in vergelijking met gewone meelsoorten. 
  • Grassa (gevestigd in Nederland): Grassa ontsluit het volledige potentieel van gras en andere tuinbouwstromen door persing, fermentatie en andere innovatieve raffinagetechnieken. Zij extraheren functionele eiwitten, mineralen en licht verteerbaar ruwvoer. Grassa's demo-installatie in Afferden, Nederland, kan 3 ton grondstoffen per uur verwerken voor bioraffinage.

Grassa BV, het winnende bedrijf, maakte indruk op de jury met hun marktrijpe raffinageoplossing en hun vermogen om essentiële partnerschappen aan te gaan. Hun bedrijfsvoorstel ging in op belangrijke aspecten van de nieuwe upcyclingketen en presenteerde duidelijke scenario's voor het organiseren van pilots die ingrediënten genereren voor verschillende markten binnen de agrifood waardeketen.

The Upcycling Community

Tijdens het Pre-F&A Next Event van de Upcycling Community, getiteld "Bridging Circular Food Innovators," gehouden op 23 mei 2023 in de Unilever Hive in Wageningen, presenteerde Grassa hun winnende oplossingen. Dit bood direct mogelijkheden voor verdere samenwerking met upcyclingpartners binnen en rond de Upcycling Community. 

Ga voor meer informatie naar Upcycling Community - |Foodvalley.

Bron: Foodvalley