WHO raadt gebruik van suikervrije zoetstoffen af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

WHO raadt gebruik van suikervrije zoetstoffen af

  • 23 mei 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen uitgebracht waarin het gebruik van niet-suikerhoudende zoetstoffen (NSS) wordt afgeraden voor gewichtscontrole en het verminderen van het risico op niet-overdraagbare ziekten (NCD's).

Op basis van een systematisch onderzoek heeft de WHO vastgesteld dat NSS geen voordelen op lange termijn bieden bij het verminderen van lichaamsvet bij volwassenen of kinderen. Bovendien werd langdurig gebruik van NSS in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sterfte bij volwassenen.

Francesco Branca, directeur Voeding en Voedselveiligheid van de WHO, verklaarde: "Het vervangen van vrije suikers door NSS draagt niet bij tot gewichtsbeheersing op lange termijn. Mensen moeten zich richten op het verminderen van de inname van vrije suikers via natuurlijke bronnen zoals fruit of ongezoete voedingsmiddelen en dranken. NSS hebben geen voedingswaarde en moeten voor een betere gezondheid vanaf de eerste levensjaren tot een minimum worden beperkt."

De richtlijn geldt voor alle personen, behalve personen met reeds bestaande diabetes, en omvat synthetische en natuurlijk voorkomende of gewijzigde niet-nutritieve zoetstoffen die voorkomen in gefabriceerde voedingsmiddelen en dranken of door consumenten worden gebruikt. Voorbeelden zijn acesulfaam K, aspartaam, cyclamaten, sacharine, sucralose, stevia en de derivaten daarvan.

Er is op gewezen dat producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne, caloriearme suikers en suikeralcoholen niet als NSS worden aangemerkt en niet onder de aanbeveling vallen. Gezien de mogelijke verstorende factoren in het bewijsmateriaal, is de richtlijn voorwaardelijk en vereist zij landspecifieke besprekingen over NSS-consumptiecijfers en -beleid.

De WHO-richtlijn over NSS maakt deel uit van een uitgebreide reeks richtlijnen ter bevordering van gezonde voeding, levenslange gezonde eetgewoonten en de preventie van NCD's.

Who.int

Bron: World Health Organization