PACE als alternatief labelsysteem? Denk in beweegtijd!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

PACE als alternatief labelsysteem? Denk in beweegtijd!

  • 05 januari 2024

Gewichtsverlies staat bij veel mensen hoog op het lijstje van goede voornemens. Het traditionele tellen van calorieën lijkt een effectieve strategie, maar onderzoekers van de Universiteit Antwerpen stellen een alternatieve benadering voor. In plaats van te denken in droge cijfers, zouden we voeding kunnen beoordelen op de tijd die nodig is om die calorieën met sport te verbranden. Maar hoe zou een dergelijk alternatief voedingslabel consumenten kunnen helpen?

Voedingsproducten voorzien ons van een tabel met de totale energiewaarde, uitgedrukt in kcal per 100 gram. Dit labelsysteem, bedoeld om gezond eten te bevorderen, lijkt echter vaak zijn doel te missen. Emoties spelen hierbij een grote rol, zoals marketingprofessor Nathalie Dens uitlegt. Het oerbrein kiest eerder voor beloning, waardoor een reep chocolade vaak wint van een gezond stuk fruit. Daarnaast worstelen consumenten met het begrip van kilocalorieën als maateenheid. Het ontbreekt hen aan een referentiekader om de waarde van deze cijfers in te schatten. De vraag rijst: hoe kunnen we deze barrière doorbreken?

De impact van ongeletterdheid op gezondheid

Ongeletterdheid over calorieën vormt een serieus gezondheidsrisico. Een overmatige calorie-inname is een kernoorzaak van ongezonde diëten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bijna 60,5% van de volwassenen overgewicht, en één op de vier kinderen in Europa kampt met dit probleem. Dergelijke alarmerende cijfers hebben overheden en gezondheidsorganisaties aangespoord om na te denken over een nieuw labelsysteem: de Physical Activity Calorie Equivalent, oftewel PACE.

PACE: Een alternatief labelsysteem?

PACE is een vernieuwd labelsysteem dat niet simpelweg het aantal kcal aangeeft, maar de tijd laat zien die nodig is om die energie te verbranden met activiteiten zoals wandelen, lopen, fietsen of zwemmen. Maar is dit alternatieve systeem praktisch en effectief?

Onderzoek en resultaten

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen hebben de effectiviteit van PACE vergeleken met het traditionele kcal-systeem. Het experiment met 190 deelnemers onthulde dat, hoewel de klassieke telmethode nauwkeuriger was, PACE potentieel heeft. Deelnemers werden steeds vaardiger en sneller in het beantwoorden van PACE-vragen met elk testmoment, wat suggereert dat consumenten tijd nodig hebben om aan dit nieuwe labelsysteem te wennen.

In een tijd waarin de gezondheidszorg de stijgende obesitascijfers probeert aan te pakken, blijft de vraag relevant: PACE gebruiken of vasthouden aan de traditionele calorieberekeningen? Het lijkt erop dat het antwoord afhangt van de mate van gewenning en vertrouwdheid van de consument met dit innovatieve labelsysteem.

Uantwerpen.be

Bron: University of Antwerp