Geen prijsafspraken voor plastic verpakkingen: Impact en uitdagingen onthuld
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Geen gezamenlijke prijsafspraken voor plastic verpakkingen

  • 26 juni 2023

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in een informele beoordeling aangegeven dat er geen noodzaak is voor gezamenlijke prijsafspraken tussen supermarkten met betrekking tot plastic verpakkingen. Dit volgt uit een evaluatie van een initiatief van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Vanaf 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor plastic verpakkingen. Supermarkten en andere retailers mogen geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer aanbieden aan klanten. Het CBL wilde gezamenlijke prijsafspraken maken over een vaste meerprijs, maar de ACM ziet geen reden om hiermee in te stemmen. Volgens de ACM is een dergelijke prijsafspraak niet noodzakelijk om duurzaamheid te bevorderen.

Wat is er aan de hand?

Per 1 juli 2023 moeten consumenten apart betalen voor wegwerpbekers en -bakjes van plastic. Ook moeten ondernemingen een herbruikbaar alternatief aanbieden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft richtprijzen vastgesteld, maar deze zijn niet-bindend. Ondernemingen mogen zelf de prijs bepalen en worden aangemoedigd de opbrengst te gebruiken voor duurzame alternatieven.

Vaste gezamenlijke meerprijs

Het CBL vroeg toestemming aan de ACM om gezamenlijke prijsafspraken te maken, om te voorkomen dat verschillende supermarkten verschillende prijzen hanteren. De ACM ziet momenteel echter te veel onzekerheid over hoe ondernemingen de prijs zullen bepalen. Het ministerie zal de regels in 2024 evalueren en overwegen wettelijke minimumprijzen in te voeren. De ACM kan opnieuw kijken naar gezamenlijke prijsafspraken als dit nodig blijkt te zijn.

De ACM benadrukt dat duurzaamheidsafspraken moeten voldoen aan de mededingingsregels. Ondernemingen kunnen vaak samenwerken en duurzaamheidsdoelen bereiken zonder de concurrentie te beperken.

Acm.nl

Beeld: ©Dolores M. Harvey/Shutterstock

Bron: ACM